Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дует ще води волейболните национали (обновено)

Пранди и Желязков ще са начело на България.
Снимка: колаж bgvolleyball.com

Дуетът Силвано Пранди - Николай Желязков беше утвърден да поеме мъжкия национален отбор по волейбол на България при мъжете.

Това стана на днешния Управителен съвет на Българска федерация по волейбол, който отново беше организиран с конферентна връзка.

Иван Петков пък остава национален селекционер на женския тим на България.

Силвано Пранди за трети път бе избран за национален селекционер на мъжкия волейболен тим на България. Управителният съвет прие почти единодушно италианския специалист, като единствено Иван Сеферинов се обяви против. Авторитетният италиански специалист беше кандидат №1 на новосформираната треньорска комисия начело с Людмил Найденов. Всички членове получиха дни по-рано неговия доклад и мотивирани предложения. Дискусията продължи близо час с много конструктивни мнения.

Асистент на Пранди ще е бившият ас на националния отбор и настоящ треньор на шампиона Нефтохимик Николай Желязков. Целта е да има приемственост и в един момент той да наследи италианеца. Тандемът вероятно ще дебютира тази година с квалификации за европейско първенство, които не са отложени заради коронавируса. 

В звуковия файл ще чуете Николай Желязков:


За селекционер на младежкия национален отбор федерацията утвърди Найден Найденов, извел България до финалното каре на олимпийските игри в Лондон през 2012. Чуйте и неговото мнение:

Отборът до 18 години ще води Мартин Стоев, а кадетите са поверени на Виктор Карагьозов.

В първата точка на заседанието, в което участваха 23 души, беше утвърдено разпределението на трансферните такси на играещите в чужбина. Реши се - 20 процента получава последният клуб на волейболиста, също толкова отива и за първия му тим. А 10 на сто от сумата ще вземе първият треньор. Тази система влиза в сила от сизон 2020/2021.

Бившият национал Евгени Иванов-Пушката е новият председател на комисията за детско-юношески волейбол. Той поема щафетата от Верка Николова. По предложение на Иванов членове на комисията стават Петър Станчев и Иван Пашов.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна