Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказаха австрийски клуб заради нарушаване на правила за Covid-19

Футболистите на ЛАСК (в бяло) тренирали в нарушение на правилата за предпазване от Covid-19
Снимка: Архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът в австрийската Бундеслига по футбол - ЛАСК (Линц), е наказан с отнемане на 6 точки заради нарушаване на правилата за предпазване от Covid-19 по време на тренировките, съобщи агенция АПА.

Преди две седмици футболистите на ЛАСК бяха уличени, че тренират на пълни обороти и целият отбор във време, в което бяха разрешени само индивидуални занимания или в малки групи. От ЛАСК нарекоха видеоматериалите, които се появиха икономически шпионаж, но после трябваше да признаят, макар и с половин уста. От клуба се извиниха, обясниха и мотивите си, като казаха че са взели и всички предпазни мерки да не бъде разпространена заразата. След това направиха и повторни тестове, които се оказаха негативни.

Официално наказанието на ЛАСК е отнемане на 12 точки, но след като завърши редовния сезон, в плейофите отборите влизат с половината от актива си и така наказанието става 6. Първите 6 тима играят плейоф за титлата, а от 7-о до 12-о място определят изпадащите.

При това положение ЛАСК имаше след края на редовния сезон 27 точки от 22 мача, като водеше с 3 пред РБ Залцбург. След наказанието ЛАСК слиза на 2-о място и има 21 точки, изоставайки с 3 от водача, но пък с 1 пред 3-ия Рапид (Виена). Също така ЛАСК е глобен със 75 хиляди евро. От 2-и юни се подновява австрийското първенство и трябва да се изиграят 10 кръга.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!