Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 обвиняеми за аферата с внос на опасен боклук

При разследването у Пламен Бобоков е открита снимка на магистрат, който работи по делото срещу Васил Божков

| обновено на 30.05.20 в 15:43
Специализираната прокуратура даде пресконференция за обвиненията срещу Красимир Живков и братя Бобокови.
Снимка: БГНЕС

Десет души са обвиняеми по случая  с внос на опасен боклук. Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен БобоковиЗа четирима прокуратурата ще поиска постоянен арест. 

Седем от обвиняемите са с обвинения за участие в организирана престъпна група, а другите трима  - за данъчни престъпления.

За заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за един от братята Бобокови, за бизнесмен от Плевен и за още един от задържаните ще се иска постоянен арест, а за втория брат Бобоков  - мярка за неотклонение "парична гаранция" от един милион лева.

Това, което стана ясно извън темата за боклука, е, че у Атанас Бобоков разследващите са намерили цветна снимка с имена на публично известни личности, някои от които убити, и срещу тях записани суми пари, които започват от 100 милиона лева нагоре.

У Пламен Бобоков пък е била намерена снимка на работещи в Министерството на правосъдието и в Министерство на регионалното развитие, както и снимка на магистрат, който работи по делото срещу Васил Божков.

Иначе обвиненията на групата са за престъпления срещу околната среда и за данъчни престъпления. От описаната от прокуратурата престъпна схема става ясно, че заместник-министър Красимир Живков, който е бил близък с братя Бобокови, е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина.

Дейността обаче била фиктивна, а по разследването българските служби работят заедно с италианските, тъй като е установено, че е имало регистрирани малки неработещи фирми у нас и в Италия, за да може да се демонстрира, че този бизнес е легален.

Капацитетът на дружествата обаче, които били използвани, не съответствал на възможностите да се извършва такава дейност, са установили още разследващите.

"В основата е незаконен внос на опасни и неопасни отпадъци и тяхното рециклиране и депониране. В хода на разследването е установено, че Живков, който е бил в изключително близки вазимоотношения с братя Бобокови, е подпомагал противозаконната им дейност , свързана с вноса на отпадъци от чужбина. Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях. По случая нашите разследващи работят с италианската „Антимафия“, заради данни, че част от дружествата били регистрирани в Италия", поясниха от прокуратурата.

Част от схемата бил и директор  на РИОСВ-Плевен  и плевенски бизнесмен също с интерес към вноса и прерабатката на отпадъци.

Единствените имена, назовани по време на брифинга бяха на Живков и на братя Бобокови.

Именно при обиските в домовете на двамата братя  са били намерение интересните находки.

Два часа след пресконференцията прокуратурата разпространи и самата снимка с 30-тина имена.Сред тях са Г. Гергов, Гриша Ганчев, Сашо Дончев, Радосвет Радев, Краси Гергов.

На пресконференцията беше и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който обясни, че по случая се работи отдавна без всякаква публичност и че до голяма степен до това разкритие се е стигнало след разпоредената в началото на тази година проверка на главния прокурор на всички места, на които се депонира боклук.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!