Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат комендантски час в няколко американски града

| обновено на 31.05.20 в 15:58
Бизнес сграда в Минеаполис гори след прoтести, прераснали в насилие в града
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комендантски час беше въведен в редица американски градове в опит да се предотвратят сблъсъците между протестиращи и полиция, предизвикани от смъртта на афроамериканец при арест.

Протести избухнаха в различни части на страната, а полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите, след като те подпалиха полицейски автомобили. Президентът Тръмп обвини "грабители и анархисти" за насилието.

46-годишният афроамериканец Джордж Флойд почина при арест в Минеаполис в понеделник. Четиримата участвали в задържането полицаи бяха уволнени, а един от тях е обвинен за убийството му и ще се яви пред съда утре. В разпространен видеозапис се вижда как 44-годишният полицай натиска с коляно врата на Флойд, който многократно повтаря, че не може да диша.

Досега заради размириците са арестувани 1400 души.

Протестите продължават вече 5 нощи. Засегнати са най-малко 30 града. Има и арестувани при сблъсъците между полицията и демонстрантите. Комендатски час е обявен в Минеаполис, Атланта, Лос Анджелис, Филаделфия, Портланд и други.

В Минесота в петък бяха извикани стотици военнослужещи от Националната гвардия - резервна военна сила, която може да бъде призовавана от президента на САЩ или от губернаторите да се намесва при вътрешни извънредни ситуации.

Голяма тълпа се събра и пред Белия дом във Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп осъди размириците и се закани да спре насилието. Смъртта на Джордж Флойд на улиците на Минеаполис е тежка трагедия, но паметта му е опетнена от грабители и анархисти, заяви президентът в Космическия център "Кенеди", където наблюдава изстрелването на ракетата "Спейс Екс":

"Стоя пред вас като приятел и съюзник на всеки американец, търсещ справедливост и мир, и като твърд противник на всеки, който експлоатира тази трагедия, за да граби, мародерства, напада и заплашва. Помирение вместо омраза, правосъдие, а не хаос - това са мисиите на дневен ред".

Първоначално протестите започнаха мирно, но последваха погроми.

Губернаторът на Минесота, където е Минеаполис, заяви, че насилието се дължи на външни елементи. Същото каза и Бил де Блазио, кметът на Ню Йорк. Там в Харлем, Бронкс, Бруклин и Куинс се стигна до хаос през нощта. Демонстранти чупеха прозорци и палеха полицейски коли, блокираха пътища с кофи за боклук. В Манхатън грабеха магазини.

Сблъсъци имаше и във Филаделфия, Лос Анджелис, Атланта, Индианаполис. Във Вашингтон стотици демонстранти скандираха пред министерството на правосъдието: "Животът на афроамериканците има смисъл".


 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна