Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова внесе в НС законопроект за колекторските фирми

Лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова внесе в Народното събрание Законопроект срещу колекторите, който трябва да ограничи тяхната дейност срещу гражданите.
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Гражданското движение „Изправи се.БГ“ Мая Манолова внесе в деловодството на НС проектозакон за колекторите. Това е първият законодателен опит за регламентиране дейността на колекторските фирми.

Дейността на колекторските фирми засяга над 1,2 млн. български граждани, а в условията на криза заради епидемията от коронавирус броят им ще се увеличава, прогнозира Мая Манолова и призова законът да се приеме спешно:

„Парадоксално е, но колекторските фирми са единствените субекти в България, които въртят бизнес за милиарди, които притесняват милиони български граждани и в същото време няма никакъв законов регламент, никакви правила, никакъв орган, който да ги контролира, никакви санкции“.

Проектът предвижда колекторите да събират дългове, само от длъжници, подписали съгласие за това, както и забрана за контакти между колектора и работодатели и близки на длъжника, а също ВиК и енергодружествата, топлофикациите и мобилните оператори да нямат право да прехвърлят задължения на колекторски фирми. Манолова заяви, че подарява законопроекта на премиера Борисов и го призова:

„Господин Борисов, моля вашите депутати да го внесат в парламента. По този начин ще покажете, че вие и вашите депутати сте на страната на гражданите, а не на страната на икономически силните“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна