Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменя се карантината на част от лицата, пристигнали у нас от ЕС, Сърбия и Северна Македония

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лицата, които са влезли на територията на Република България от 20-ти май до 31-ви май включително, от държави-членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония.

Това се отнася за гражданите, при които причината за поставяне под карантина не е осъществен контакт с лице, болно от Covid-19, се посочва в днешна заповед на здравният министър, която отменя заповед на здравното министерство от 29-и май.

Под карантина обаче остават всички лица, които в периода от 20-ти до 31-ви май са влезли на територията на България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия.

Всички лица, които влизат в България от тези държави, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия и Република Северна Македония, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.

Пълният текст на заповедта можете да видите тук.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!