Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Сигналът на сирените в цялата страна в 12.00 часа възвести почитта ни към Деня на Христо Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта

| обновено на 02.06.20 в 16:32
Автор:
Снимка: Ива Антонова


Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови четници и граждани за да отдадат почитта си.

От 1948 година точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица тази година беше отложено заради коронавируса.

Въпреки това, историческият връх събра десетки хора от цялата страната.  Кметът на Враца Калин Каменов заяви:

"Никой не може да спре всеки един българин, който иска да се поклони пред паметта на Ботев и неговата чета. Тази година различното е, че просто няма да бъде организирано. Няма да има официални чествания и масови струпвания - всеки, който иска, ще може да го направи индивидуално“.

На малки групи и смесена щафета туристи от страната и спортисти от Враца извървяха маршрута на националния поход "По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуйския бряг и до Околчица. Ботеви поклонници на различна възраст отрупаха паметника на върха с венци и цветя на признателност и споделиха вълнението си:

“Връх Околчица е едно символично място. Духът тук се усеща и напомня на хората за тази жертва, за това време, което е отминало, и за този силен човек. Ботев е голям родолюбец, патриот. Със своето дело е дал един пример. Себеотрицанието ми се струва, че е най-голяма част от неговия завет. Жаждата му за свобода и волята му да види народа си свободен са едни от неговите идеали и те са красиви“.

“Ботев е Свободата, Ботев е Откровеността, Ботев е това, което искаме да бъдем“.


Министър-председателят Бойко Борисов призова в профила си във Фейсбук да бъдем горди с нашите предци и да следваме европейския път, който ни посочиха: "Поклон пред саможертвата на Ботев и загиналите. Мирът, човешките права и разбирателството се отстояват всеки ден с дела“.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призова да отправим молитва и директна благодарност и към героите на нашето време. Събитията от последните месеци ни показаха нагледно как героите се появяват, когато времето ги потърси, написа във "Фейсбук" Караянчева.

В Калофер - родният град на поета-революционер

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха във възпоменателната церемония в родния град на революционера Калофер. "Ботев доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън“, заяви държавният глава по време на церемонията пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“.

Президентът подчерта, че Христо Ботев и неговите съратници ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за отечеството:

"Днес знамето на българската свобода е в ръцете на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне над апатията, или ще търсим утеха в подвизите на героите от учебниците по история".

Същевременно вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че с помощта на българската държава къщата в бесарабското село Задунаевка в Украйна, където една година е живял и учителствал Христо Ботев, ще бъде вече музей, а в следващите дни там ще бъде открита изложба, посветена на живота и делото му.


С военен ритуал и поклонение пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново беше почетена паметта загиналите за свободата и независимостта на България. Градът е първият, който след Освобождението чества официално 2 юни като Ден на Ботев.

Снимка: Здравка МаслянковаДнешното поклонение е първата обществена проява в града след извънредното положение. Много великотърновци с децата си се поклониха пред паметника на Ботев. Ето какво казаха те:

„Христо Ботев е много велик герой. Той е написал много стихотворения“.

 „Най-важното е да запазим спомена за тях, за тяхното дело и да го продължим“.

„Трябва да сме като тях, да сме единни, да се борим за благото на България“.

„Те са дали живота си за България и трябва да бъдат уважавани“.

„Един от дните, важни за България, за да я има България“.

Цветя бяха поднесени на всички паметници във Велико Търново и на гробовете на Венета и Иванка Ботеви.

Във Варна представители на местната власт положиха венци пред паметника на Христо Ботев.


Пловдив почете 144 години от гибелта на Ботев и загиналите за свободата на България пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина.

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров призова своите съграждани да поднесат цвете на паметника на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов-Куруто и да разгледат неговата къща, която е превърната в музей. Там може да се види камата на знаменосеца. Заради пандемията общоградското поклонение в Търговище беше отложено. Духовият оркестър изпълнява патриотични песни в чест на Деня Ботев. 

Възпоменателна церемония се състоя и в Русе пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение.


В Плевен денят се отбелязва с поднасяне на цветя пред паметника на поета-революционер, издигнат на едноименния булевард.

В Каварна през целия ден ще може всеки да поднесе цветя пред паметника в Градската градина.

Под звуците на сирените и националния химн Сливен отдаде почит делото на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на войводата Хаджи Димитър и сливенските възрожденци от представителите на общинската и държавна власт в града, политически партии и граждански организации.

Кметът на Сливен Стефан Радев определи 2 юни като една от най-хубавите български традиции на почит и преклонение към падналите за свободата на България:

"Ден, в който цяла България застива, за да отдадем почит на хората, които са дали живота си за нашата свобода и за възстановяването на нашата държава. И е чудесен пример за това как можем да предаваме от поколение на поколение паметта и почитта към нашите герои".

Възпоменателната церемония бе кратка, без традиционните военни почести и гражданско участие, заради действащите противоепидемични мерки в страната.

В Разград почитането на паметта на Ботев е пред бюст-паметника в града при спазване на противоепидемичните мерки.БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна