Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно льо Мер: Френската икономика ще се свие с 11% през тази година

Снимка: БНР

Очаква се френската икономика да се свие с 11% през тази година, заяви във вторник финансовият министър Брюно льо Мер.

Говорейки пред френската радиостанция RTL, Льо Мер също така отбеляза, че "шокът от коронавируса е много  по-брутален, отколкото предишните оценки за икономически спад от 8 на сто".

Само преди дни френският финансов министър прогнозира, че втората по големина икономика в еврозоната ще се сви с около и над 8%, а в края на февруари - още преди коронавирусната пандемия да засегне тежко и Франция - той дори очакваше, че кризата с Covid-19 ще отнеме едва 0,1% от брутния вътрешен продукт на страната.

Въпреки поредната занижена прогноза Брюно льо Мер изрази увереност, че френската икономика ще отскочи догодина. "Абсолютно съм сигурен, че ще отскочим през 2021 година благодарение на правителствените програми за подкрепа на бизнеса и хората", посочи той пред RTL.

Той добави, че е "изключено" да има увеличаване на данъците за домакинствата, за да се ускори икономическото възстановяване.

Икономиката на Франция се сви през първото тримесечие на 2020 г. с 5,3%, като се очаква спадът да се задълбочи с около 20% през второто тримесечие поради коронавирусната криза.

Франция наложи едни от най-строгите ограничителни мерки в Европа в средата на март и започна да премахва тези ограничения едва на 11-ти май. От вторник вече е разрешено да отворят отново кафенета, барове и ресторанти.

Брюно льо Мер

"Бяхме силно засегнати от вируса, предприехме ефективни мерки за защита на здравето на французите, но икономиката на практика спря за три месеца", отбеляза Льо Мер и добави: "Ще трябва да си платим за това посредством слабо икономическо развитие“.

Въпреки отварянето от днес на около 300 000 кафенета, барове и ресторанти, той посочи, че те ще продължават да се възползват до края на годината от помощите , предоставяни от правителствения фонд за солидарност, за да покриват разходите.

"В ден, когато слънцето грее и кафенетата отварят отново, е тежко да се каже, че най-трудното е все още пред нас в социално и икономическо отношение“, предупреди Льо Мер.

Според него правителството се опитва да предотврати редица фалити на дребно, като търси купувачи за големи вериги магазини за дрехи като Camaieu, Conforama и La Halle, в които работят хиляди хора.

Брюно льо Мер вече обяви плановете за подпомагане на туристическата индустрия по-рано този месец. Днес той посочи, че за следващата седмица се подготвят мерки за подкрепа на аерокосмическата промишленост, след което ще последва помощ за строителния сектор.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени