Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновяват досъдебно производство за документно престъпление в правосъдното министерство

Снимка: Ани Петрова, БНР

Софийската градска прокуратура съобщи за възобновено досъдебно производство за извършено документно престъпление в Министерството на правосъдието, когато ресорен министър е Христо Иванов.

Делото е срещу неизвестен извършител и е образувано през 2015 година. Оповестяването на информацията точно днес е мотивирана с множество запитвания от медии и високия обществен интерес.

Делото е свързано със заповеди за прекратяване на трудови правоотношения със служители на министерството от декември 2014 и март 2015, за които експертиза е установила, че подписите под тях не са положени от Христо Иванов.

Подписите на останалите лица, съгласували въпросните заповеди, обаче са автентични, както и  печатът, положен върху подписа на министъра на правосъдието.

Разследването е било спряно през  2017 година заради неразкриване на извършителя на деянието, но нови факти и обстоятелства, са причина на 28 април тази година делото да бъде възобновено, уточняват от прокуратурата.

С оглед  разкриване на обективната истина ще бъдат разпитани  нови свидетели, в това число заместник-министри, началник-кабинет по време на мандата на Христо Иванов.

Ще се изяснят всички факти и обстоятелства около подготовката, движението, съгласуването и подписването на  двете заповеди. От разпитаните лица ще бъдат снети и образци от подписите им за сравнително изследване с оглед установяване самоличността на лицето, което е положило подпис в официалните документи, вместо министъра на правосъдието в инкриминираните заповеди, става ясно от прессъобщението на прокуратурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна