Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През май 7,3 милиона германци са били на съкратено работно време заради Covid-19

През май 7,3 милиона трудещи се в Германия са били на съкратено работно време през май, показват оценки на немският институт Ifo.

"Техният брой никога не е бил толкова висок", сподели експертът за пазара на труда към Ifo Себастиан Линк. "По време на последната финансовата криза броят на хората на непълно работно време достигна връх от малко под 1,5 милиона през 2009 година", допълни той.

През настоящата коронавирусна криза компаниите в страната първоначално съобщиха, че ще въведат схема на непълно работно време за 10,1 милиона техни служители. Но според данни на института Ifo, те всъщност са направили това за 71,6% от предварително планираната бройка.

Проучването на института също така показва, че в сектора на бизнес услугите 2,4 милиона души са били на напълно работно време, което представлява 24,5% от работната сила в този сектор. В производството техният брой е бил 2,2 милиона души или 31% от общата работна сила, а в търговията е бил 1,3 милиона или 29,7%.

В строителството обаче едва 22 хиляди трудещи се са били на съкратено работно време, или само 4,1% от работещите в този сектор.

За останалите сектори на германската икономика, които не са обхванати от проучването, институтът Ifo изчислява, че става въпроса за 1,3 милиона души на непълно работно време или 11,3% от техния общ брой.

За разлика от финансовата криза преди десетилетие, когато над 80% от служителите, попаднали в схемата на непълно работно време, са били в промишлеността, по време на коронавирусната криза съкратеното работно време се прилага в почти всички икономически сектори.

Тези данни се основават на бизнес проучване на Ifo, в което за пръв път компаниите бяха питани за процента на техните служители, които са били на непълно работно време през месец май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна