Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕС ограничава придобиването на европейски компании от държавно подкрепени чужди конкуренти

Брюксел планира да поиска правомощия за преразглеждане и потенциално блокиране на поглъщанията на европейски компании от конкуренти, за които се смята, че получават нелоялни субсидии от чуждо правителство, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки т.нар. "бяла книга", върху която работи Европейската комисия.

Според финансовото издание ЕК работи върху такава бяла книга, която трябва да бъде публикувана по-късно този месец и която ще предложи нови инструменти за проверка на дейностите на държавни и подкрепяни от държавата предприятия, вече опериращи в Европа, или които искат да влязат в единния пазар.

Предложенията, които все още не са финализирани, представляват най-драматичната стъпка на ЕС досега за овладяване на нелоялната конкуренция от страна на Китай и от други места.

Плановете могат да подсилят допълнително напрежението във все по-чувствителен момент в отношенията между ЕС и Китай, тъй като Пекин предприема сериозни мерки по отношение на Хонконг, а Брюксел настоява да бъде подпечатан инвестиционният договори, който двете сили се договориха да финализират тази година.

Предстои Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да проведат среща на върха с китайския премиер Ли Къцян по-късно през юни - точно около времето, когато Брюксел трябва да публикува тази своя "бяла книга", отнасящата се за държавната помощ.

Съгласно тези предложения Комисията ще може да проучва въздействието на субсидии, отпускани от правителства извън ЕС и които имат отражение върху конкуренцията в Европа. Според обобщение, видяно от "Файненшъл таймс", бялата книга ще очертае двустранен подход. Единият от тях е за справяне с общите изкривявания на единния пазар, докато другият е насочен конкретно към потенциални поглъщания на европейски активи от държавно подкрепяни чуждестранни конкуренти.

"Има все по-голям брой случаи, при които изглежда, че чуждестранни субсидии са улеснили придобиването на предприятия в ЕС от външни конкуренти или са нарушили ценовата политика на техните бенефициенти“, отбелязва обобщението на "бялата книга" на ЕС.

"Инструментите за политика на ЕС обаче не адресират всички възможни изкривяващи ефекти на чуждестранните субсидии. Ето защо тази бяла книга призовава за нови инструменти за справяне с тези предизвикателства и за осигуряване на равнопоставени условия на вътрешния пазар", посочва "Файненшъл таймс", цитирайки обобщението на разработваната от ЕК бяла книга.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от