Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 15 юни изтича извънредната епидемична обстановка

692 млн. евро от ЕК за последиците от Covid-19 у нас до края на годината

| обновено на 03.06.20 в 11:37
Премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет.
Снимка: БГНЕС

След края на извънредната епидемична обстановка на 15 юни ще останат само социалните мерки, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание.

"Само да останат социалните мерки 60:40 и подобни". 

Премиерът поиска от здравния министър да прецизира текстовете, които регламентират носенето на маски на закрито.  Заради факта, че част от министрите бяха без маски в началото на правителственото заседание, премиерът поясни:

"Недомислието в заповедта как ни се отрази и на нас, защото не искате да седнете над заповедта, да почетете малко и да направите това, което трябва. Сега, ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски. Това пише в заповедта. Значи, ако е ресторант това, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Колко пъти помолих, четете ред по ред, и си представете как изглежда това. Ето сега сме се маскирали. Ако внесат ядене, вече да кажем това е ресторант, може да сме без маски".

Правителството реши, че близо 2 млн. лева получава Рилският манастир. От тях 600 000 са за ремонти и реставрации, а 1 300 000 лв.- за пречиствателната станция.

Още днес министър Петя Аврамова ще огледа свлачището по пътя преди Рилския манастиробяви Борисов:

"40 км. път като слънце сме направили и това свлачище дава възможност да ни коментират, което ми е неприятно".

Правителството отпусна допълнително и по 200 000 лева на Бачковския и на Троянския манастир.

За манастира "Света Троица" на Кръстова гора се отпускат 300 000 лева за ремонт, а 500 000 лева се дават за църквата в двора на Духовната семинария в София.

Столичната община получи за училища и детски градини 15 млн. лева.

Още до края на година е възможно България да разполага със 692 млн. евро от заделените от Европейската комисия средства за справяне с икономическите последици от Covid-19.

Това обяви в началото на правителственото заседание вицепремиерът Томислав Дончев:

"За тази цел с колегите работим активно. Това ще е задачата ни за юни и за юли - да бъдат изработени адекватни механизми за схеми за безвъзмездно финансиране, грантови схеми. Ако това финансиране е налично есента или в най-лошия случай късната есен, ние да можем веднага да го доставим на пазара до всички ползватели - фирми, публични институции, здравеопазване, болнични заведения. Това ще бъде един от акцентите, както и бенифициентите на всякакъв тип социални политики“.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че част от финансирането е под условие и все още няма приет бюджет на Европейската комисия:

“Нямаме все още приет бюджет за следващите години, така че играта с цифрите и тълкуванията на цифрите е много изгодна за политическата класа. Ние може да стигнем, че до 30 милиарда ще докараме повече в държавата, но те имат толкова много условности и толкова много тепърва ще се работи върху тези условности, и за кофинансиране, разбира се, така че сега само го слагаме на вашето внимание“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!