Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47 задържани при спецоперация във Варненска област

Разбита е печатница за фалшиви банкноти, основно от по 20 лв.

Снимка: Прокуратура на РБ

При специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност във Варненска област са проверени 857 души, от които са задържани 47, съобщи старши комисар Даниел Пашов - директорът на областната дирекция на МВР. Той уточни, че в хода на операцията са разкрити осем престъпления.

„Те са – изготвяне на неистински парични знаци, един за държане на наркотици, един за отглеждане на марихуана, две престъпления за незаконно присъединяване към електропреносната мрежа, едно престъпление за управление на автомобил с друга табела, едно за шофиране след употреба на наркотици и едно за кражба на акумулатор“.

В рамките на операцията беше разбита печатница за фалшиви банкноти, основно от по 20 лв., извършителят е заловен, съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

„Установен е евентуалният извършител, това е Любомир Я. Иззети са веществени доказателства, които са относими към предмета на разследване, а именно бои, фолио, имитиращо холограмни знаци на банкноти, хартия и други вещи. Предстои привличането на Любомир Я. в качеството му на обвиняем. По време на извършване на процесуално-следствените действия на място е дошъл баща му - Галин Я., който е отправил обиди и заплахи към полицейските служители, извършващи тези действия. В резултат на това е започнато срещу него бързо полицейско производство за извършено престъпление по чл.144 ал.2 от НК. Може да се каже, че това е печатница за фалшиви пари, на това място са изработвани неистински парични знаци, които впоследствие част от тях са били пуснати в обръщение, както на територията на Варненска област, така и на Шуменска и Добричка област. В момента събраните доказателства сочат изготвяне на банкноти от 20 лева“, каза прокурор Конов.

Разкрита оранжерия с марихуана

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна