Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се опитва да овладее екокатастрофа в Арктика

Спасителни екипи събират разлетия дизел в река Амбарная край Норилск.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските власти се опитват да овладеят екологичната катастрофа край арктическия град Норилск. Повече от 20 000 тона дизелово гориво изтекоха от резервоар на местна топлоелектрическа централа в почвите и водоемите в района.

Общата площ на замърсените почви и водоеми е 180 квадратни километра. По оценка на „Грийнпийс“ щетите възлизат на близо 150 милиона долара.

По течението на река Амбарная са поставени бонови заграждения, които да предотвратят попадането на разлива в Карско море, а оттам и в Северния ледовит океан.

Намиращият се място министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев съобщи, че е намерен начин за ликвидиране на разлива, но не даде повече подробности.

Според Владимир Чупров от „Грийнпийс Русия“ досегашният опит показва, че могат да бъдат събрани не повече от 10% от 20-те хиляди тона дизелово гориво, които изтекоха от резервоар на Норилската топлоелектрическа централа.

Като причина за инцидента се посочва пропадане на бетонната основа на резервоара.

Възстановяването на екосистемата в района ще отнеме най-малко 10 години, прогнозира заместник-министърът на природните ресурси и екологията Елена Панова.

Още вчера президентът Владимир Путин обяви извънредно положение на федерално равнище. Той разпореди да бъде проверено дали компанията оператор е уведомила навреме за инцидента.

Държавният глава публично разкритикува губернатора на Краснояския край Александър Ус за това, че властите са научили за инцидента от социалните мрежи.

Оказа се, че разливът е станал на 29 май, а официалната информация за инцидента е постъпила в Министерството на извънредните ситуации два дни по-късно.

Задържан е началник на цех в Норилската електроцентрала. Образувани са четири досъдебни производства във връзка с инцидента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна