Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене: Държавата влиза на пазара на горива

Министър Караниколов: Ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво

| обновено на 05.06.20 в 12:53
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

На първо четене парламентът подкрепи предложението на правителството за създаване на Държавна петролна компания. Тя ще може да притежава и поддържа складове за горива и да изгражда верига от бензиностанции.

Със 143 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържали се" Народното събрание гласува на първо четене за създаването на компанията, чийто принципал ще е Министерството на икономиката.

От ГЕРБ изразиха увереност, че създаването на държавна петролна компания е решаваща стъпка за развитие на пазара на горива.

Депутатът Радостин Танев заяви: "Тези данъчни складове ще дадат възможност, ще гарантират една висока ефективност, една предвидимост на пазара."

"Ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво", беше категоричен министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Законодателната инициатива срещна широка подкрепа в Народното събрание:

При обсъждането на предложението на правителството за законови промени, чрез които да се създаде Държавната петролна компания, имаше широка парламентарна подкрепа. И управляващи, и опозиция се обявиха категорично "за" държавни данъчни складове, военни резерви и задължително съхраняване на горива. 

Единственият депутат, гласувал против, е Румен Гечев от БСП, който оспори липсата на разчети по бъдещата държавна инвестиция:

"В момента вие подписахте празен чек, че ще се прави някаква фирма незнайно с колко пари, незнайно с какви икономически ефекти. Тъй като се разбира, че 100 бензиностанции няма как да влияят на пазара от 4000 бензиностанции и повече даже  - с ведомствените, сега ни се казва, че тези 100 бензиностанции ще бъдат поделения на Статистиката", каза Гечев.

От БСП обаче също подкрепиха създаването на компанията. Това обяви по време на дебатите председателят на икономическата парламентарна комисия  Петър Кънев, макар да уточни, че в групата има резерви за крайния резултат с постигане на по-ниски цени за крайните потребители:

„Ние що голяма степен ще подкрепим, като още един път повтарям: Песимист съм в част от доклада за дребновата търговия (търговията на дребно) в бензиностанциите и оптимист за данъчните складове.

Валери Симеонов искам да го поздравя за идеята му  част от обемите на данъчните складове да бъдат запазени за определен резерв търговци“.

Подкрепяйки законопроекта, от "Воля" посочиха, че идеята за създаване на Държавна петролна компания е на лидера на партията  Веселин Марешки".

Депутатът Боряна Георгиева заяви:

„Затова ще следим внимателно действията на бъдещото ръководство на компанията. Тя може да бъде успешна само и единствено, ако копира едно към едно проекта на господин Марешки, за да сме сигурни, че най-големият печеливш от този законопроект ще бъде българският народ“.

Независимият депутат от "Атака" Павел Шопов декларира пълна подкрепа:

„Удряме един много голям пирон в онази стара мантра, с която ни обучиха навремето: Държавата е лош стопанин или по-малко държава в икономиката, защото държавата щяла да губи и това било лошо“.

Министърът на икономиката Емил Караниколов  уточни, че правителството има 4-месечен срок за предоставяне на цялостната разбивка за това как ще функционира търговското дружество, което ще управлява бензиностанциите.

Той беше категоричен, че влизането на държавата на пазара на горива ще подобри конкурентната среда:

"Тези 100 бензиностанции, те по някакъв начин ще намалят цената на горивата в България. Това трябва да е ясно. На тези бензиностанции, първата тяхна основна функция ще бъде ясно да се вижда как се формира цената - от данъчния склад до бензиностанцията. Тоест ние ще имаме ясен показател и тук мога да кажа, задължително на тези обекти ще има за електрическо зареждане. Това е задължително".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени