Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изографисването на църквата „Св. Пророк Илия” в Перник

Започна изографисването на църквата „Св. Пророк Илия” в пернишкия квартал „Мошино”.

Храмът е най-големият на територията на Перник. Той е осветен още през 1939 г. но от тогава досега не е била изографисван.  

Изографисването е възложено на художника от Перник Красимир Асенов, който е изписал много храмове у нас и в други страни на Балканите, а църковното настоятелство е открило банкова сметка за набирането на средства.

Църквата в "Мошино" е със сложна съдба. За първи път на това място дървено клепало е събрало за обща вечерна молитва мошинци в навечерието на празника на свети пророк Илия на 19 юли 1839 г. 

През годините мината почти погълнала този храм и в началото на 20-и век местното население решило да си построи нова църква.

След много усилия, с  дарения от Мини "Перник" и хората от селото сградата била завършена  и осветена през 1939 г.

Към 70-те години на 20-и век храмът е изоставен и застрашен от събаряне. През 1996 година по инициатива на местите жители започва неговото възстановяване, като основен ктитор е емигриралият още в първата половина на 20 век в САЩ проф. д-р Богдан Недялков.

Ремонтираният храм е осветен на 2 август 1998 г. от патриарх Максим.

Дарения може да се направят в храма или чрез банков превод по сметка:
BG47UBBS80091015853113 ОББ-банка, клон Перник (храм "Св. пророк Илия")Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени