Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Фаучи: Не е неизбежна втора вълна на Covid-19 в САЩ през есента

Д-р Фаучи на среща с президента Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на Националния институт по алергия и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи заяви в петък, че втора вълна на Covid-19 в Съединените щати през есента "не е неизбежна", но посочи, че ситуацията зависи от действията и усилията на властите да предотврати една такава вълна.

Имайки предвид увеличаването на възможностите за тестване и извършване на проследяване на контактните лица, Фаучи посочи в интервю за CNBC, че е "предпазлив оптимист, че когато дойде времето, ние ефективно ще се справим с коронавируса".

Броят на случаите на заразените "формира плато и започва да намалява", отбеляза също така д-р Фаучи и добави, че "нещата вървят бавно в правилната посока", въпреки че има "определени области, които се справят по-добре от други".

Той също така изрази предпазлив оптимизъм по отношение на напредъка при разработването на ваксина, като отбеляза, че през юли кандидат за коронавирусна ваксина може да бъде влезе в трета фаза на изпитание.

Междувременно Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отчитат в петък 1 862 656 случая на коронавирус в САЩ, което е увеличение с 20 555 случая от предишния ден. Броят на починалите пък е нараснал за последните 24 часа с 1 035 до общо 108 064.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна