Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"ОПЕК +" удължи до края на юли съкращаването на петролните добиви с 9,7 млн. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, известни като "ОПЕК +", се споразумяха да удължат с един месец - до края на юли, действащата през май и юни сделка за съвместно съкращаване на петролното производство с 9,7 млн. барела на ден.

Това се равнява на близо 10% от световните доставки и помогна за двойно увеличаване на цените на петрола през последните два месеца.

Според постигната през април сделка участниците във формата "ОПЕК +" трябваше да намалят производството с 9,7 млн. барела дневно през месеците май и юни, след което от юли до декември това съвместно съкращаване да бъде намалено до 7,7 млн. барела.

С новото решение обаче текущото ограничаване а петролното производство с близо 10 млн. барела на ден ще остане валидно и през целия месец юли.

"ОПЕК +" също така поиска държави като Нигерия и Ирак, които надвишиха договорените производствени квоти през май и юни, да компенсират това с допълнителни съкращения през периода от юли до септември.

"Търсенето се завръща, тъй като големите икономики, потребяващи петрол, започнаха да се измъкват от наложените заради коронавирусната пандемия строги ограничителни мерки. Но ние все още не сме вън от опасност, като и занапред сме изправени пред редица предизвикателства", заяви саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман по време на проведената в събота видеоконферентна министерска среща във формата "ОПЕК +", предаде Ройтерс.

Лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия и основният съюзник на картела в лицето на Русия трябваше да постигнат баланс при повишаване на цените на петрола, като от една страна да отговорят на бюджетните си нужди, но същевременно с това не допринесат за силно нарастване на цените далеч над $ 50 за барел, за да избегнат да насърчат възобновяване на конкурентното шистово петролно производство в САЩ.

Графики на Брент и на американския лек суров петрол WTI

В петък петролът поскъпна с около 5% в очакване на срещата на "ОПЕК +", като фючърсите на петрола Брент с доставка през август нараснаха с 5,38% до $ 42,14 за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни - с 4,95% до $39,27 за барел.

В рамките на изминалата седмица петролът Брент поскъпна с 11,8%, а американският лек суров петрол WTI с 11,4%, като и двата типа петролни фючърси отбелязаха ръст за шеста поредна седмица и вече се търгуват в най-високи ценови нива от 6-и март насам.

Междувременно след видеоконферентната среща на "ОПЕК +" в събота не стана ясно, дали Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт ще продължават да изпълняват поетите доброволно от тях ангажименти за допълнителни съкращения на добивите с около 1,18 млн. барела на ден, които по принцип на са част от общата сделка.

И докато Ирак и Нигерия се съгласиха да компенсират през следващите месеци тяхното по-голямо от договореното производство за месеците май и юни, Мексико обяви, че през юли няма да продължи да съкращава своите петролни добиви според априлската сделка във формата "ОПЕК +".

"Приветствам новото споразумение на "ОПЕК +", което идва в ключов момент, когато търсенето на петрол продължава да се възстановява и икономиките по целия свят се отварят", написа в Туитър американският министър на енергетиката Дан Брейет след срещата.

С оглед разхлабването на противоепидемичните мерки по света, търсенето на петрол се очаква да надвиши предлагането по някое време през юли, но производителките от ОПЕК все още не са успели да изчистят около 1 млрд. барела от натрупаните от март насам петролни излишъци.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от