Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Парите ще отидат при хората, затова рисуват комикси

От над 201 млн., които „Булгаргаз“ ще връща заради по-ниските цени на газа, 59 млн. ще са за „Топлофикация – София"

| обновено на 08.06.20 в 18:17
Премиерът Борисов преди заседанието на кабинета - 8 юни 2020 г.
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание правителството одобри механизъм, по който „Булгаргаз“ ще връща суми на своите клиенти заради поевтиняването на природния газ през първото тримесечие на тази година в условията на свободно договорени цени.

С днешно решение задължаваме “Булгаргаз” да възстанови суми на клиенти, закупили газ в периода 1 януари 2020 – 31 март 2020 в размер на 201 685 227 лева. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет.

53 процента по-ниска е цената на природния газ към днешна дата спрямо година назад, посочи Борисов в началото на извънредното заседание на правителството.

От 201 млн. лева, които държавното дружество „Булгаргаз“ ще възстанови на клиентите си, 59 млн. лева ще получи „Топлофикация София“, 22 млн. лева са за газоразпределителните дружества, 53 млн. лева за химическите и 16 млн. лева за стъкларските дружества.

Връщането на пари към хората и отстраняването на посредниците при доставките Борисов обвърза с атаките към правителството.

Взети заедно, средствата от по-евтиния природен газ и тези, които се връщат при вложителите на КТБ, са 1,5 млрд. лева, каза премиерът и обобщи:

„Ето затова не ни обичат, затова пишат карикатури, рисуват комикси. 1,5 млрд. лева - върнати обратно при хората от олигархията. Защо да не понесем комикси, то пък е интересно. Е, как няма да ни рисуват от най-хубавите курорти в света - да си лежиш и да си рисуваш. Но, един по един - парите ще отидат при хората и при народа. Това правим“, каза премиерът.

След решението на Върховния съд за концесията на летище София тече преходният период за предаване актива на аеропорта. Проектното дружество включва и оператора на летище Мюнхен.

Министър Росен Желязков обясни:

„Следващите дни трябва да бъде преведено първоначалното плащане, за да влезе договора в сила и в изпълнение. 550 млн. без ДДС - това е плащането, което ще отвори вратата“.

„Без да ги обвързваме двете - веднага нови влакове и локомотиви“ добави Борисов.

Също така премиерът нареди на социалния министър Деница Сачева да разговаря днес с представители на фитнес клубовете:

„Мерки, които са за тях - и 60/40 и 80/20, могат да ги приложат, докато стартират, защото и те бяха напълно затворени“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна