Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК редовно е информирана за проверките по евросхеми в земеделието

Сградата на министерството на земеделието
Снимка: Ани Петрова

Министерството на земеделието е информирало редовно Европейската комисия за резултатите от всички извършвани проверки по европейските схеми, които се финансират с национални и европейски средства.

Това се посочва в информация от пресцентъра на агроведомството по повод публикуван аудиозапис на среща между земеделския министър Десислава Танева с браншови организации.

Според  обяснението на пресцентъра репликата  на Танева, че няма нужда да се хвалим с установените измами, за да не реши Брюксел да ни спре парите, е извадена от контекста.

През 2019 г. контролът е достигнал 50 на сто от заявените за субсидиране площи при законово изискване по регламент на Европейската комисия 5%, посочват от агроведомството.

По време на публикувания разговор Георги Василев от Асоциация "Български житар" пита министър Танева за причините, поради които тази година зеленчукопроизводителите са получили по-висока обвързана подкрепа от миналата.

Танева припомни, че това се дължи на извънредните проверки, направени по сигнали на браншовиците. Тя изразява притеснение, че ако тези проверки не са били направени, има риск одиторите да не признаят изплащането на европейските и национални средства, което би компрометирало схемата за обвързано подпомагане.

Резултатите от проверките са съобщавани пред медиите, припомнят от пресцентъра, включително и това, че най-честите измами в последните години са с картофи, домати и краставици.

Фермерите, при които е установено, че са мамили и само са декларирали за всяка площ с очакване да получат субсидии без реално да отглеждат реколта, са санкционирани. Това обяснява и по-високите субсидии, получени от коректните производители.

Резултатите от проверките са доказателство за ефективността на контролната система, твърдят от ведомството и добавят, че за да не уронват престижа на добросъвестните производители, не са считали за необходимо да се хвалят с резултатите от проверките.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна