Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският износ с най-голям срив от 70 години

Работници, носещи защитни маски и ръкавици, на производствената линия на спортните автомобили Taycan на Porsche в Щутгарт, Германия, май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската външна търговия се е сринала през април, когато пандемията от коронавирус удари тежко най-голямата европейска икономика, съобщава БТА. Износът на Германия е отчел най-големият спад от 1950 година, отбелязва ДПА.

През април износът се е свил повече от очакваното с 24 процента на месечна основа, а вносът - с 16,5 %, сочат данни на националната статистическа служба Дестатис (Destatis).

Спадът от 31,1 процента на износа, отчетено на годишна основа, е най-големия откакто статистическото ведомство започва да събира данни за външната търговия през 1950 година.

Вносът пък се е свил с 21,6 процента спрямо април 2019 година, като по-силна низходяща тенденция на показателя е отчитана само при световната финансова криза от 2009 година.

Анализатори прогнозираха, че през април износът ще се свие с 15,6 процента спрямо март, когато се понижи с 11,7 процента, припомня ДПА, като допълва, че спадът във вноса покрива очакванията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна