Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха новата тарифа за авторски възнаграждения от концерти

Снимка: pixabay.com

Изминалите месеци поставиха българските музиканти и организаторите на концерти в изключително сложна ситуация. Събитията на живо пред публика в страната бяха спрени, а секторът се нуждае от подкрепа и различни мерки. 

Организациите “Музикаутор” и “Сцена Музика” представиха подписано по-рано през годината споразумение за сътрудничество. Документът договаря нова тарифа за авторски възнаграждения за българските творци от техни концерти. Целта е секторът да бъде изведен "на светло" и бизнесът да бъде в полза както на промоутърите, така и на потребителите и авторите.

Представеното споразумение предвижда агенциите, предоставящи билети за събития, да бъдат гарант за изплащане на авторските възнаграждения към творците, посочи изпълнителният директор на сдружение "Сцена Музика” Бойко Гюров.  

Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров подчерта принципите за изготвяне на новата тарифа за авторски възнаграждения от концерти:

"Първото нещо е прозрачност, второто е да се създадат условия за смислена, истинска конкуренция в бранша. Тази тарифа беше създадена в резултат на проучвания на опита на над 20 държави в Европа. И в крайна сметка това, което се стига като ясен механизъм, би трябвало да доведе до повече възможности, повече избор за хората."

Новата тарифа за възнаграждения от концерти се подчинява на механизми, следващи индивидуален подход според мащаба на събитията. За определянето на отчислението се взима предвид икономическата стойност на концертите, а за клубните изяви се въвежда иновативна, изцяло нова тарифа. Тя ще се калкулира на базата на капацитета мястото и броя продадени билети. За първи път в този сектор се предвиждат браншови отстъпки в максимален размер до 20%. От "Музикаутор" и “Сцена Музика” отправиха покана към всички организатори на събитията в страната да се възползват от облекченията.

Новата тарифа за авторски възнаграждения от концерти е утвърдена от Министерството на културата и  може да бъде прилагана от организаторите на концерти. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна