Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три учителки от детска градина в София са с Covid-19

Снимка: БГНЕС
Три учителки от персонала на детска градина №50 в район “Възраждане” са с положителен резултат за Covid-19 от направени бързи тестове, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

През днешния ден двете групи - Първа В и Четвърта А - в които те са преподавали, ще бъдат затворени.

Директорът на детската градина вече уведомява родителите на всички деца, които посещават градина. Създаваме организация за тестването на децата от двете групи, за която ще информираме родителите, пише Фандъкова.
Започнала е и пълната дезинфекция на детската градина от екипи на дирекция “Аварийна помощ и превенция”.

Трите заразени учителки са били в Сърница в петък, съобщи д-р Данчо Пенчев от РЗИ София, цитиран от БГНЕС.

"Тепърва ще разберем каква е била причината за тяхното ходене там. Те са нарушили апела на д-р Кунчев да не се посещава огнището", заяви д-р Пенчев, който рано тази сутрин беше в детската градина, където се извършва дезинфекция.

Детската градина няма да бъде затваряна на този етап. "Заведението ще работи, като двете групи - Първа В и Четвърта А, където са констатирани положителните резултати, ще бъдат затворени", посочи д-р Пенчев.

Днес ще бъде изследван целият персонал на детската градина - общо 49 души. Ако има други положителни проби сред персонала, ще бъде затворена цялата детска градина.

Дали децата ще бъдат тествани д-р Пенчев не каза. "Утре ще бъде направен строг филтър на децата и ще преценим дали и те ще бъдат тествани", каза той. В едната група около 10, а в другата - около 15 деца, са били контактни на трите заразени преподаватели.

Дали заразата идва от Сърница или не, тепърва ще се установява.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна