Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР: Най-малко 6% спад на световната икономика през 2020 г.

ОИСР предупреди в последния си доклад, че възстановяването на икономиката от срива ще е бавно.

Глобалната икономика ще се свие с най-малко 6 на сто тази година заради последиците от пандемията с Covid-19, обяви днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде АФП. Тя предупреди, че възстановяването ще бъде „бавно и несигурно“.

В случай, че по-късно тази година има втора вълна на заразата, то световният брутен вътрешен продукт ще намалее с около 7,6% през 2020 г. спрямо предходната година, посочва ОИСР.

Този спад ще бъде последван от икономически растеж през 2021 г. между 2,8 и 5,2 процента, посочва организацията.

„Към края на 2020 г. намаляването на приходите ще надвиши това от всяка предишна рецесия през последните 100 години извън времената на война, като ще има тежки и продължителни последици за хората, фирмите и правителствата“, посочва ОИСР в последната си прогноза.

„Нивата на частните дългове са неприятно високи в някои страни, като е висок рискът за бизнес провали и банкрути“, посочва организацията, в която членуват 37 от най-развитите страни.

В предишния си доклад през март, когато пандемията бе ударила Китай, но не още други големи икономики, ОИСР намали двойно прогнозата си за растеж до 2,4%, който би бил най-слабият от финансовата криза през 2008-2009 г..

ОИСР посочва, че докато не бъде намерена ваксина или лечение на Covid-19, ще има трудни времена за политиците. Физическата дистанция, тестването на хора за вируса и изолацията на заразените ще останат основните инструменти за борба с пандемията.

„Но секторите, засегнати от затваряне на граници и изискващи близък личен контакти, като туризма, забавната индустрия, ресторантите и хотелиерството, няма да заработят както преди“, посочва организацията.

БВП на САЩ ще се свие с между 7,3% и 8,5% през тази година, на Китай - с между 2,8% и 7,3%, докато икономиката на еврозоната ще отбележи спад с между 9,1% и 11,5% в зависимост от конкретния сценарий, прогнозира още ОИСР.

Графика с прогнози за световния БВП на ОИСР от ноември 2019 (зелена линия), сегашната (червена) и при втора вълна на заразяване (червен пунктир).



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна