Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Динев:''Фотографията е живот и спасение''

Тодор Динев  е  роден 25.03.1964 г. Занимава се с фотография 35 години. Работи в областта на портрета, пейзаж, стрийт фотографията, а последните години основно колажи. Има над 15 самостоятелни изложби. Казва, че за него фотографията е живот и спасение.


„Защо фотография? Защото е занятие индивидуално със силно вътрешно преживяване. Започнал съм с чернобялата фотография, увеличителите, проявителите фиксажите ….

Работил съм в много сфери на фотографията, като накрая останаха основно в музиката и колажа.

Защо музиката? Защото е неразделна част от моя живот. Опитвал съм се да свиря, но никога не намерих смелост да и се отдам изцяло, затова избрах фотографията, която ми разрешава да я слушам и документирам.





Защо колажа? Винаги съм се опитвал да правя нещата по-различно, повлиян от живописта и графиката и се опитвам да я доближа до тях, а също защото установих че вече чистата фотография не ми стига като изразно средство. Израснал съм сред художници, брат ми и снаха ми са такива, и имам много приятели художници . Може би затова и съм участвал в няколко бианалета на художниците с фотографии по близки до графиката. Но най съм повлиян от брат ми Георги Динев в цветната фотография и Димо Колибаров в чернобялата фотография, която се опитвам да доближа до графиката.  В колажа мога да разкажа повече истории или по дълга история. В дългите зимни дни когато не може човек да излезе и да снима, се самопровокирах да работя по теми като фотографиката и поп арта. Доставя ми удоволствие да снимам  и ме спасява от обстановката, в която живеем, криейки се в нея и показвайки фантазиите си.“





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна