Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ: Строителството в Синеморец е законно, но се извършва в гнездовия период на птиците

Снимка: Нели Дончева, Асоциация на парковете в България

РИОСВ Бургас извърши проверка на терен по сигнал за строителство в местността „Поляните“, в землището на Синеморец. По време на проверката беше установено, че са извършени строителни дейности в частен имот, за който са проведени процедури по реда на екологичното законодателство.

Според екоинспесцията имотът попада в границите на природен парк „Странджа“ и в две защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000. За проекта РИОСВ Бургас е провела процедура според Закона за биологичното разнообразие. Изискан е доклад за оценка на съвместимостта на инвестиционното предложение с предмета и целите на опазване на защитените зони. Процедурата е приключила с решение, което не е обжалвано в законоустановения срок и е влязло в сила.

От РИОСВ Бургас информират, че не се разрешават строителни дейности в гнездовия период на птиците от март-август. След установяване на същите, с независимия строителен контрол на обекта, екоинспекцията ще предприеме съответните административно наказателни действия по реда на ЗБР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна