Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В порцелановото царство на Екатерина Лашова

Добре дошли в порцелановото царство на Екатерина Лашова!

Франция, Италия и България живеят в сърцето на собственичката на арт студио, което носи нейното име „Екатерина Лашова“. Франция, където среща своя най-голям учител в майсторлъка да извайваш красота и да даряваш на хората късче от страстта си, Италия, където намира вдъхновение в перфектните проявления на красотата, и България, където се намират корените ѝ - семейството и прекрасната фамилна къща в Симеоново, в която всяка година по традиция Катя организира незабравими уикенди.




Там се срещат приятели и почитатели, както на творенията ѝ, така и на усета и да комбинира цветове, форми и послания в уж обикновени на пръв поглед изделия – като чаши, чинии, свещници, чайници.

За най-редовните ѝ клиенти, красотата в творенията на Катя Лашова се появява неусетно, леко, деликатно, като самата нея, но за Катя и екипа ѝ работата и търсенето на съвършенство във всеки детайл е дълго и упорито отдаване на творческия процес.

Започва преди повече от 14 години и с подкрепата на семейството си успява да създаде свое ателие, да организира контакти с галерии и артистични пространства, където да се продават творенията ѝ, и да пътува из целия свят, за да събира креативна енергия и вдъхновение.


В началото започва да прави само чаши, с причудливи цветове и форми, но с времето събира кураж да се включи активно в изработването на всякакви видове купи и чинии. Създава тематични колекции, вдъхновена от празниците на сърцето – Свети Валентин и Коледа, защото открива голяма красота в посланията на тези вълшебни дни – да обичаме, да споделяме, да създаваме изкуство в живота си.

Прочута е със „смачканите“ чаши и чашите с форма на сърце, които могат да заключат сърцето на избрания партньор.




„Те се родиха, когато живеех в Италия преди повече от 10 години. Там някак си тези малки и стари магазинчета, които опасваха целия град, а и културата на страната да се радва и празнува красотата и в най-малките ѝ форми и проявления, ме завладя, и успях да видя неща, които обикновено човек пропуска да види, улисан в разглеждането на туристически забележителности. Хрумна ми идеята да използвам старите ключове и намерих най-подходящото им място - чаша с формата на сърце, която да заключва любовта на любимия човек. Любовта е тема, която ме вълнува и вдъхновява много. Неслучайно и една от най-интересните ми артистични колекции се казва „Любов“. Един  артист, независимо къде – в студиото, на сцената или в живота, не може да живее без любов. Не е възможно това!“

А в студиото, ателието и дома на Катя Лашова, любовта винаги се разхожда по пантофи и се чувства у дома си. Нежна и ефирна като сянка, човек може да усети допира ѝ, само когато докосва творенията на Катя.



https://www.facebook.com/elachova/

Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна