Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява лекарка с Covid-19 за укриване на информация

Снимка: Pixabay

Районната прокуратура в Кърджали започна проверка срещу 28-годишна лекарка от „Пирогов“ с Covid-19 за укриване на информация. Сигналът е подаден от Регионалната здравна инспекция.

Според здравните власти жената е отказвала да съдейства за установяване на свързаните с нея лица.

Само за последното денонощие в област Кърджали са установени 11 нови случая на Covid-19, повечето от които са контактни на младата лекарка. Така възникват две огнища на заразата - в чернооченско село, където са нейните близки, и в белодробното отделение на областната болница, посетено от лекарката.

Според областния управител на Кърджали Никола Чанев епидемиологичното проучване на случаите е било затруднено заради отказа на жената да съдейства на здравните власти.

Поне 10 от случаите са свързани с лекарката от „Пирогов“. Тя се е завърнала при близките си в края на май, оплаквала се от температура и сама поискала да ѝ бъде направен тест. На 5 юни резултатът се оказал положителен. В началото жената отказвала да посочи контактите си.

„Първоначално не съдействаше в пълна степен на РЗИ Кърджали“, каза областният управител Никола Чанев.

„Установили сме там контактните лице, оказа се, че тя е била на територията на областната болница, в белодробното отделение, което беше затворено“, добави той.

Областният управител на Кърджали Никола Чанев

Жената е поставена под карантина, заразен е и нейният годеник.

Снощи е починала 75 годишна жена с тежко онкологично заболяване, контактна на лекарката.

По тази линия са установени две медицински лица с Covid-19 – лекарка и санитарка от белодробното отделение на областната болница, където младата лекарка е била на свиждане.

Здравните власти работят и по втора линия, свързана с мъж, настанен в пловдивска болница.

„Той е имал контакти с различни лице, едното от тях е диагностицирано с Covid-19, диагностицирана е и лекарка от ДКЦ Кърджали, която е преглеждала първоначално установения случай. Всички лице в ДКЦ-то, с които той е имал контакт вчера са били изследвани. Днес се изследват и лица на т.нар. втора линия. Едно от лицата е служител на банкова институция“, каза областният управител Никола Чанев.

На този етап не се налагат по-строги противоепидемиологични мерки.

Продължава обаче да расте броят на поставените под карантина – те вече са над 2000, като по-голямата част от тях са изселници в Турция, които са се върнали по родните си места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна