Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на страните от ЕС разговаряха с Майк Помпейо

| обновено на 15.06.20 в 20:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Европейският съюз и Съединените щати споделяме общи ценности и принципи. Днешната дискусия е много важна, защото изпращаме силен сигнал за значението на трансатлантическата връзка и повишаваме взаимното разбирателство по много въпроси."

Това е заявила министърът на външните работи Екатерина Захариева на конференцията с американския държавен секретар Помпейо - първа от декември 2017 година.

От пресцентъра на външното ни ведомство съобщават, че за сътрудничеството със страните от Западните Балкани министър Захариева е настояла за обединяване на усилията на Еевропейския съюз и Съединените щати в подкрепа на евроинтеграцията на 6-те държави от региона.

Заседанието, в което участва и министър Екатерина Захариева, демонстрира стратегическата значимост на трансатлантическата връзка и единство, както и ползите от партньорството между ЕС и Съединените щати, смятат организаторите. В дневния ред са включени и други теми като отношенията с Китай и Турция, мирния процес в Близкия изток, развитието на Източното партньорство, като акцентът ще бъде поставен върху ситуацията в Украйна.
Срещата се провежда броени дни преди насроченото в петък заседание на европейските лидери, което също ще бъде във виртуален вариант, въпреки смекчаването на карантината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна