Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската икономика продължава да се възстановява постепенно от коронавирусната криза

Производствен подем и през май, но при поредно намаляващи инвестиции и продажби на дребно

Индустриалното производство в Китай нарасна през май за втори пореден месец, но при продължаващо намаляване на бизнес инвестициите и на потреблението, показват данни на Националното статистическо бюро на азиатска държава. Това предполага все още постепенно и нестабилно възстановяване от коронавирусната криза, която удари втората по сила икономика в света в началото на годината.

Индустриалното производство нарасна през май с 4,4% на годишна база след повишение с 3,9% през април. Това представлява подобрение за втори пореден месец, след като през първите три месеца на годината производството претърпя срив от 13,5% по време на разгара на коронавирусната епидемия в Китай.

От началото на годината индустриалното производство продължава обаче да се свива с 2,8% спрямо първите пет месеца на 2019 г., но след спад с 4,9% през периода януари - април и с цели 8,4% през първото тримесечие на 2020 г.

Според анализатори продължават да се наблюдават признаци на подобрение - от производството на стомана до автомобилната промишленост, но те предупреждават, че може да отнеме много месеци, за да успее общата китайска икономическа активност да се върне към нивата от преди кризата.

"Промишленото производство като цяло се подобрява, но все още има доста трудности и неизвестности", отбеляза Цзиан Юан от Националното статистическо бюро, визирайки срива на поръчките за износ на фона на глобалните карантинни мерки, които оставиха китайските предприятията по-зависими от вътрешното търсене, което обаче се възстановява с по-бавни темпове.

Продажбите на дребно през май се свиха за четвърти пореден месец, понижавайки се през май с 2,8% на годишна база, но след спад със 7,5% през април и с над 20% през първото тримесечие. От началото на годината търговията на дребно в Китай се понижи с 13,5% спрямо същия период година по-рано и след спад с 16,2% през първите четири месеца на 2020 г.

Дълготрайните бизнес инвестиции през периода януари - май пък се свиха с 6,3% спрямо година по-рано след спад с 10,3% през периода януари - април и с цели 16,1% през първото тримесечие. Частните бизнес инвестиции, които формират 60% от общите бизнес инвестиции, се понижиха от началото на годината до края на на май с 9,6% след спад с 13,3% през първите четири месеца на 2020 г.

Нивото на безработица в Китай, което от много години стабилизираше около 5%, се понижи слабо през май до 5,9% от 6,0% през април и след като през първите месеци на годината скочи до 6,2%.

Националното статистическо бюро отбеляза, че китайската икономика все още не се е върнала към нормалните си нива, като вътрешното икономическо възстановяване продължава да бъде подложено на натиск на фона на ясно увеличаващи се външни рискове.

Дали китайската икономика ще се върне или не на пътя на растежа през второто тримесечие ще зависи от показателите през юни, добави държавната статистика.

Днешните данни показват продължаващо, но само постепенно възстановяване на китайската икономика от коронавирусната криза най-вече благодарение на индустриалното производство, но трайното свиване на продажбите на дребно и инвестициите е знак, че редица сектори все още се борят с последиците от въведените по-рано през годината строги противоепидемични ограничителни мерки в азиатска държава.

Китайската икономически показатели се следят много внимателно от всички по света, за да се види колко време би отнело и на световната икономика да се рестартира успешно след започналото и в глобален план постепенно облекчаване на антивирусните мерки.

Икономиката на Китай се сви през първото тримесечие за пръв път от началото на официалната статистика преди близо три десетилетия, като БВП се понижи с 6,8% спрямо година по-рано и след растеж от 6% в края на 2019 г.

Изтъквайки несигурните перспективи, правителството в Пекин не си постави цел за растежа на БВП на годишното събрание на китайския парламента през май, като това става факт за пръв път от близо две десетилетия насам.

Според някои анализатори БВП на Китай може да се върне на пътя на макар и доста сдържан растеж още през второто тримесечие, подпомогнат от възстановяване на инвестициите на пазара на имоти.

Други анализатори обаче все още виждат рискове, визирайки все още слабото потребление, като икономистите на банката ING продължават да очакват, че китайската икономика ще се сви с 3,1% и през второто тримесечие и с 1,5% в рамките на цялата настояща година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна