Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефлация през май от 0,3% и забавяне на годишната инфлация до 1,3%

През май 2020 г. месечната инфлация в България се понижава с 0,3%, докато годишната инфлация се забавя до 1,3%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през май с 0,3% спрямо предходния месец, когато се понижи с 0,6%, като това представлява дефлация за трети пореден месец.

На годишна база потребителската инфлация се забави до 1,3% от 1,8% през април, отбелязвайки най-слаб растеж от декември 2016 година.

От началото на годината инфлацията в страната се понижи с 0,6% (май 2020 г. спрямо декември 2019 г.).

Средногодишната инфлация за периода юни 2019 - май 2020 година нараства с 2,8% спрямо периода юни 2018 - май 2019 година.

Графики на инфлацията (г./г. и м./м.)

През май слабо увеличение с 0,1% спрямо предходния месец регистрират цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия намаляват с 0,1%, а тези за облекло и обувки остават на равнището от април.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се понижават с 0,1%, в здравеопазване се увеличават с 0,4%, докато транспортните цени намаляват с цели 2,3%, а за развлечение и култура - с цели 3,7%, тъй като това са два от секторите, които са най-силно засегнатите от коронавирусната криза и свързаните с нея противоепидемични мерки.

Цените на съобщенията бележат през май увеличение с 0,2%, тези за образование - с 0,1%, а за ресторанти и хотели - с 0,3 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през май се понижава с 0,2% спрямо април, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо май 2019) се забавя до 1,0%, след като в началото на 2020 г. тя беше над 3 на сто.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна