Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желязков: Преговаряме с ЕК за нова мярка за автобусните превозвачи

Национална кръгла маса "Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение, вследствие от пандемията Covid-19, в секторите: автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност".
Снимка: БТА

Водят се преговори с Европейската комисия за нова финансова мярка, насочена към автобусните превозвачи. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков в рамките на Националната кръгла маса  "Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение, вследствие от пандемията Covid-19, в секторите: автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност". 

Това ще бъде нов продукт под формата на грантово подпомагане. За целта Европейската комисия е изискала мотивиране на необходимостта от целева подкрепа, каза Росен Желязков.

"Работим по осигуряването на 30 млн. лева от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за автобусния сектор", посочи транспортният министър.

По думите му в края на миналата седмица, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и в диалог с Европейската комисия, е уточнявана мярка, насочена към автобусните превозвачи. Тя предвижда да бъдат целево прехвърлени 30 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ към ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

„Тази нова мярка е грантово подпомагане и ще бъде достъпна за автобусните превозвачи. За да се финализира мярката Европейската комисия е изискала от българската страна да мотивира значимостта на този сектор, както и необходимостта от нарочна целева подкрепа, за което ще разчитаме и на помощ от бранша“, изтъкна министър Росен Желязков.

Той коментира и възстановяването на транспортния сектор:

"Ще бъде бавно възстановяването, защото, наред с намалялото търсене, и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, ще срещне увеличаването на конкуренцията, особено на натиска на конкуренцията от сивия сектор".

В настоящата ситуация субсидиите към автобусните превози няма да бъдат намалявани, а ще бъдат изплащани своевременно, както и 100 процента от компенсациите ще бъдат гарантирани в рамките на годината, допълни министър Желязков.

"Летният сезон ще бъде изключително тежък", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. От днес страната ни е отворена за пътувания с 34 държави, без да се изисква карантина.

Първите заявени чартърни полети към България са от 25-и юни от Нидерландия и Германия.

Пазар „Полша“ ще стартира от началото на юли месец, каза още министър Ангелкова.

Социалният министър Деница Сачева, която също присъства на срещата, отбеляза, че по време на извънредното положение от 13 март до днес 84 568 души са загубили работа, а други 65 537 са постъпили на работа. За сектор "туризъм" общо регистрираните 17 300 души безработни, като започнали работа през май са 6 633 души. За сектор "транспорт" регистрираните безработни са 4746.

По мярката "60/40" към края на миналата седмица има 15 737 заявления за 270 840 работници и служители. За сектор "Транспорт" това са около 10 822 души (около 7,8 на сто от общия брой на заявките), а за "туризъм" - 19 315 души, които към момента получават субсидия за заетост или това са общо 14 на сто от всички заявки, коментира министър Сачева.

Министърът напомни за краткосрочната подкрепа за заетост за сектор "автобусни превози" с предложеното одобряване на бюджет от около 40 млн. лева за период на изплащане на субсидия към работната заплата за до 6 месеца, стартиращ от 1 юли. В случая става дума за компенсация в размер на 290 лева за всеки работник или служител или самоосигуряващ се, включваща съответно 189 лева средства за дължимите работна заплата и отделно за данъчни и осигурително вноски за сметка на работодателя и осигурения човек.

Министър съобщи, че вече е предложено тази мярка от 290 лева да действа с новия дизайн на мярката "60/40", за да се достигне до общо съотношение "80/20". Сачева уточни, че 80 на сто е максималната държавна помощ, която може да се даде на работодателите за покриване на такива разходи.

"Смятам, че ще можем да направим възможно работодателите да могат да кандидатстват с една заявка както по мярката с нов дизайн "60/40", така и по мярката за компенсация в размер на общо 290 лева", каза министърът.

По думите й двете мерки заедно би трябвало да не надвишават 80 процента, което означава за сметка на работодателите да останат 20 на сто от разходите за цената на труда.

Сачева каза, че сега се работи по възможността тази мярка да бъде разширена и за сектор "туризъм".

"Все още няма окончателно решение от ЕК, но предполагам, че ще успеем да постигнем съгласие да можем да включим и туризма приоритетно, заедно със сектора на автобусния превоз, за да може да се достигне мярка "80/20" в туризма", допълни тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна