Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отменят карантината в село Изгрев, Шуменска област

КПП - село Изгрев, област Шумен
Снимка: Здравка Русева

Отменя се карантината в село Изгрев, община Венец, въведена на 11 юни заради огнище на коронавирус. Това стана ясно на работна среща при областния управител на Шумен проф. Стефан Желев. Заповедта на директора на Регионалната здравна инспекция влиза в сила от 16:00 часа днес.

Огнищата на Covid-19 в засегнатите населени места в общините Венец и Каолиново са идентифицирани и локализирани. В резултат на извършените епидемиологични проучвания и масовото тестване в селата са издирени и изследвани контактните лица. Това става ясно след работна среща при областния управител на Шумен проф. Стефан Желев. 

Издадени са предписания за карантиниране на лицата.

Извършените действия и масовото тестване на близо половината от населението на село Изгрев дават възможност да бъдат отменени въведените ограничителни мерки за движение от и към селото. Заповедта на директора на Регионалната здравна инспекция в Шумен от 11 юни за въвеждане на строги противоепидемични мерки в селото ще бъде отменена, считано от 16.00 ч. днес. Ще продължи засиленото наблюдение за спазването на противоепидемичните  мерки и контролът на хората под карантина от екипи на Областната дирекция на МВР и на РЗИ. Продължава и тестването на жители на община Каолиново.

Съгласно Заповед на министъра на здравеопазването, от днес, 15 юни, са въведени противоепидемични мерки на територията на цялата страна. Всички хора, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

На всички други закрити обществени места, както и на всички открити такива, в които не може да бъде осигурено спазването на физическа дистанция, поставянето на маска е силно препоръчително. Запазват се мерките за дезинфекция и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. разстояние между лица, които не са от едно семейство и за всички лица, които се намират на открити обществени места.

С цел да бъде ограничено разпространението на Covid-19 на територията област Шумен Областният кризисен щаб се обръща с призив към жителите на региона да се въздържат от организирането на масови събития-семейни тържества, сватби, кръщенета, абитуриентски балове.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР