Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин по пътя на Андре Вилаш-Боаш в Австрия

Александър Гицов
Снимка: личен архив

Българинът Александър Гицов стана най-младият треньор в професионалния футбол в Австрия. 32-годишният специалист ще води втородивизионния Флоридсдорфер до края на сезона. До момента родният наставник бе помощник на Марио Хандл, който напусна клуба преждевременно. Във втора дивизия на Австрия, където се състезава Флоридсдорфер, няма да има изпадащи отбори заради пандемията от коронавирус. Под ръководството на Александър Гицов Флоридсдорфер записа равенство, загуба и победа и се намира на 11-ото място в класирането с 25 точки.

"Решението за моето назначението ми бе след смяната на старши треньора. Аз съм в лятото от клуба и заради пандемията от Ковид - 19 не се търсеше друг треньор, а аз застанах начело на тима. Не искаха да рискуват с назначаването на нов треньор, а може би и работата ми ги е накарала да ми гласуват доверие. От 12 години съм в Австрия. Треньорски лиценз имам от България. На 13 години спрях с футбола. Дойдох в Австрия да уча спортен мениджмънт. Започнах да се занимавам с деца, това ми доставяше голямо удоволствие. Това хоби прерасна в работа, започна да ми доставя все повече удоволствие", споделя Гицов.

Казва, че Андре Вилаш-Боаш го е вдъхновил най-много до момента. "Той е най-младият носител на европейски клубен турнир. Най-голямата ми мечта е да играя с отбор в европейските клубни турнири. Клубът ни е на четири години, играем във втора лига на Австрия. Идеята е да привлича и развива млади футболисти. Няма как да се сравняваме с Рапид и Аустрия, а ще се опитаме да развиваме млади играчи, които след това да трансферираме. Дългосрочната перспектива е да се построи нов стадион и да се атакува и първа бундеслига на Австрия". 
"Израстнал съм в столичния квартал Красна поляна и започнах в Септември. След това продължих в Славия, но много малък разбрах, че няма да стана голям футболист и затова тръгнах по друг път. Следя българския футбол, но не в детайли. Нямам конкретен клуб, на който да симпатизирам. Нямам пролиценз, за да водя отбор и да съм старши треньор. Не съм докрай подготвен, ще го запиша наесен. По лесно е като си бил помощник треньор и можеш да анализираш кое не се е получило и кое е станало. Моето желание е да поработя още няколко години с опитни треньори - първи лиги, европейски турнири и след това при подходящ момент да направя следващата крачка за себе си", каза Александър Гицов. 
Чуйте още от него:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна