Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДФ "Земеделие" проверява на терен на фермерите, искащи субсидии

| обновено на 18.06.20 в 13:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фонд "Земеделие" започва теренни проверки на фермерите, които са подали заявления за получаване на субсидии.

Заради много опити за измами, от миналата година инспекторите проверяват не 5 % от заявленията, както изисква европейският регламент, а поне половината от всички искания за подпомагане.

Контролът тази година започва с посещение на място на заявените площи по схемите за обвързано подпомагане на зеленчуци. Точно тази схема провокира скандала с публикувания преди дни аудиозапис, в който земеделският министър съветва да не се хвалим с измамите, за да не ни спрат парите от Брюксел.

Директорът на Фонд „Земеделие“ Васил Грудев даде красноречив скорошен пример с подпомагане за картофи:

„307 подадени заявления от  картофопроизводители. Решихме да направим 200 проверки на място. От тези 200 проверки на място 40% са с липса на картофи.

Забележете, ние държавната помощ не я даваме за това, че има картофи, а за това, че картофите са нападнати от телен червей. Значи, освен че го няма теленият червей, ги няма и картофите!.

По същата схема от години се правят измами и с обвързаната подкрепа.

След завишените проверки над 4000 производители са лишени от субсидии заради опити за измами, а 90 от тях са дадени на прокуратурата, защото не само са поискали субсидия за незасадени плодове и зеленчуци, но и са представили фактури, че от незасадените площи са произвели и продали продукция.

Анализът насочва началото на контрола към производителите на домати, краставици, пипер, лук и картофи.

По-прецизно ще бъдат проверени и тези, при които миналата година имало нарушения, а тази година отново са подали искане за финансово подпомагане.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна