Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Системата ни убива“:

Искане за удължаване валидността на ТЕЛК-решенията заради рисковете от Covid-19

Снимка: БГНЕС

Майките от инициативата „Системата ни убива“ настояват експертните решения на ТЕЛК да бъдат валидни два месеца след приключване на епидемичната обстановка. Ако искането им не бъде изпълнено, те са готови да протестират пред Министерство на здравеопазването.

Аргументът на майките е, че за да подготвят нужните за явяване пред комисиите документи, се налага хората с тежки заболявания да обикалят редица здравни заведения и така се увеличава рискът да се заразят с Covid -19.

Вера Иванова от "Системата ни убива" каза за "Хоризонт", че расте рискът за хората от малките населени места, които са принудени да пътуват по няколко пъти:

"От това нещо зависи животът на този човек. Остане ли без ТЕЛК, той остава без 100-те-200 лв. доходи, което го обрича на глад. Хората са принудени, за да имат малко да се хранят, да минават на тези комисии.

До скоро личните лекари лекуваха само по телефон... Хората с увреждания, онкоболните са пуснати пред първа линия да обикалят болници, да пътуват от град в град, където има огнища. Чакаме отговор от Министерството на здравеопазването. Ще направим и демонстрация пред министерството“, каза Иванова.

Тя припомни, че подобно решение  - за удължаване срока на решенията на ТЕЛК с 2 месеца след изтичане на извънредното положение, бе взето заради кризата с коронавируса през април.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени