Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка запази без промяна отрицателните си лихви

Швейцарска национална банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарската централна банка (ШЦБ) запази очаквано основните си отрицателни лихвени ставки и свръх експанзивната си парична политика без промяна и заяви, че остава готова да се намеси по-силно на валутния пазар, за да ограничи силата на "високо надценения" швейцарски франк.

Банката остави непроменен основния си лихвен процент от -0,75%, който преди време  замести действащия преди това целеви диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%. По този начин новият лихвен процент на банката продължава да съвпада с нивото от -0,75% на депозитната лихва.

"Пандемията от коронавирус и предприетите мерки за нейното овладяване доведоха до сериозен спад в икономическата активност и спад на инфлацията както в Швейцария, така и в чужбина. Експанзивната парична политика на ШЦБ остава наложителна, за да осигури подходящи парични условия в Швейцария", посочи централната банка след края на днешното заседание.

Банката очаква швейцарската икономика да се свие с около 6% през 2020 г. в резултат на пандемията Covid-19 и свързаните с нея рестриктивни мерки, което би било най-лошият спад след петролната криза през 70-те години на миналия век.

Централната банка на Швейцария се надява, че всяка втора вълна от коронавирусната пандемия ще бъде успешно предотвратена в световен мащаб.

Швейцарската икономика е в рязка рецесия, като спадът на икономическото производство ще бъде още по-тежък през второто тримесечие, заяви банката.

ШЦБ също така очаква, че швейцарската потребителска инфлация ще спадне с 0,7% през 2020 година при предишна прогноза през март за понижение с 0,3%. За 2021 година централната банка очаква потребителските цени да спаднат с 0,2% и да нараснат с 0,2% през 2022 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна