Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева разкритикува изказване на премиера на Северен Рейн-Вестфалия

| обновено на 18.06.20 в 20:50
Екатерина Захариева разговаря днес с Хайко Маас.
Снимка: БТА

Външният министър Екатерина Захариева определи изказване на премиера на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, че българи и румънци са източник на огнище на Covid-19 в провинцията, като расизъм, подчертавайки, че е непремерено.

Лашет направи изказването си по повод огнище на covid-19 в Северен Рейн-Вестфалия, където бяха установени 400 заразени работници:

"Навсякъде в света, и в Европа, и в България включително, се забелязаха форми на расизъм, но не е приемливо тези сигнали да идват от политици", заяви Захариева.

Изказването за българите румънците в Северен Рейн-Вестфалия влезе в центъра на политическата интрига в Германия, тъй като премиерът на провинцията е спряган за един от наследниците на канцлера Меркел.

Захариева заяви това днес на среща в МВнР с германския си колега Хайко Маас.

На въпрос дали Лашет трябва да подаде оставка германският дипломат №1 каза, че премиерът се е извинил.

Вчера и Букурещ реагира гневно на думите на Армин Лашет, че „румънци и българи са влезли в страната и вирусът е дошъл оттам. Това няма нищо общо с облекчаването на ограниченията, а с жилищните и трудовите условия на хората“.

Захариева и Маас са обсъдили приоритетите на германското председателство, което започва от 1 юли, и икономическото възстановяване от кризата с коронавируса.

Утре евролидерите ще обсъдят предложението на ЕК за създаване на фонд за възстановяване или актуализирания вариант на Многогодишната финансова рамка.

Очакванията са Берлин да постигне консенсус между разединените държави-членки по новото предложение на ЕК за многогодишна финансова рамка и фонд за възстановяване на стойност 750 милиарда евро. Екатерина Захариева призова за бързо решение, а Хайко Маас подчерта че всички държави ще трябва да направят компромис и предупреди, че всички средства ще са изцяло за икономическо възстановяване и насочени към дългосрочни цели като борбата с климата 

"Ние не искаме да се случи отново гръцкия сценарий. Трябват ни нови инструменти, които да контролират провеждането на реформи в съответните страни" каза той. 

Германия беше част от т. нар. лагер на пестеливите държави, които отказват да бъдат предоставени грантове, но сега се въздържа от подобни изказвания, като настоя за създаване на нови инструменти за контрол на разходите по фондовете за икономическо възстановяване. И заяви, че те трябва да бъдат насочени изцяло към икономиката и за дългосрочни цели като борбата с промените в климата.

По отношение на отварянето на границите след пандемията от Covid-19 и Маас, и Захариева призоваха да бъде прието общо решение и общи критерии, които да важат за целия ЕС и за държавите, граничещи с него. Това изказване бе по повод протеста на Турция, че за нея са наложени ограничения, въпреки че броят на новозаразените в страната е близък до този в някои европейски държави.

Хайко Маас коментира и диалога Косово-Сърбия и за пореден път повтори позицията на Германия, че е против размяна на територии. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени