Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Върховният съд възстанови фермата на Ана Петрова от Болярово

Ана Петрова от Болярово
Снимка: Радио Стара Загора

Върховният административен съд отмени заповедта на директора на областната агенция по безопасност на храните в Ямбол за унищожаване на животните в овцефермата на Ана Петрова в град Болярово, както и заличаване на обекта от регистрите. 

През лятото на 2018 година, в крайграничната община Болярово бяха констатирани огнища на чума по дребните преживни животни. Като мярка срещу разпространението на заболяването бяха унищожени над 3300 овце и кози. В стадото на Ана Петрова също бяха регистрирани две положителни проби, но фермерите оспориха резултатите и отказаха да допуснат ветеринарите, за да умъртвят животните им

На 10 октомври 2018 година директорът на Областната агенция по безопасност на храните издаде заповед за заличаване на обекта от регистрите и умъртвяване на животните. Заповедта беше оспорена в съда, а окончателното решение излезе днес.

Мотивите на съда за отхвърлянето на заповедта са, че не са установени груби нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност от страна на стопаните, а ветеринарите не са представили точни данни за броя на заболелите животни в стадото.

В момента във фермата на Ана Петрова има близо 200 животни, за които тя се грижи за семейството си.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.