Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът подкрепи Плана за възстановяване на Евросъюза

Борисов е оптимист за постигане компромис за бюджета на ЕС за 2021-2027 г.

| обновено на 19.06.20 в 13:57
Премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентна връзка с лидерите на ЕС
Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов участва в заседанието на Европейския съвет, което се провежда чрез видеоконферентна връзка, съобщи правителствената пресслужба.

Основна тема на срещата на европейските лидери е Планът за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка (МФР) и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса.

„Страната ни подкрепя Плана за възстановяване. Предложен е балансиран компромис между грантове и заеми“, посочи Борисов.

Премиерът заяви, че предложението на Европейската комисия отразява нуждите за по-бързо възстановяване от кризата, така че от една страна да се предотврати развитието на ЕС на две скорости, а от друга да се ускори конвергенцията.

Относно следващата МФР българският премиер изрази оптимизъм, че скоро европейките лидери ще стигнат намирането на компромис.

„Вярвам, че в още следващия месец ще успеем да постигнем съгласие по балансирано споразумение, което да осигурява финансирането на всички политики, приоритети, инструменти и мерки, включително и за справяне с това най-ново предизвикателство пред ЕС – коронавируса", каза той. 

Според Борисов наред с това обаче са необходими допълнителни усилия и за традиционните приоритети на ЕС от гледна точка на бюджета и правилата за изпълнението им. 

„Насочването на специално внимание към най-бедните региони с цел преодоляване на дълбоките социално-икономически проблеми в тях е неизбежно условие за постигане на дългосрочен икономически растеж, заетост, инвестиции и конвергенция в ЕС като цяло и то отвъд настоящата икономическа криза“, каза още премиерът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна