Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чанка Коралска: Издавани са предписания за премахването на бариерата в парк "Росенец"


Бариера продължава да ограничава достъпа до плажа, в района на частния имот, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. За това сигнализира общинският съветник от Демократична България Димитър Найденов. На сесията на през април Общинския съвет в Бургас промени Подробния устройствен план в района, с което теренът е преобразуван от общински в частен. От Община Бургас посочиха, че многократно са правили проверки в района с поставената бариера. Издавани са и предписания за премахването й, но заключенията на прокуратурата са, че там не е извършено престъпление.

Месеци след гласуването на местния парламент, общинският съветник Димитър Найденов направи проверка в района на пътя в парк „Росенец“. Той обясни, че не е допуснат да премине по пътя, който все още е общински, тъй като още не е влязло в сила решението на Общинския съвет. „Няма правно основание да бъде ограничаван достъпът на гражданите до него, а той е ограничен. Има охрана, която отказва да пусне хората навътре дори без автомобили. Държи контакт с охраната, която е вътре в имотите чрез радиостанции. Сигнализира се при доближаване на външни хора. Оказа се, че се пропускат лица по списък. Ако не си част от този списък, не можеш да преминеш“, обясни Найденов.

Откакто е монтирана бариерата преди години, са направни много проверки от страна на Община Бургас, Районната и Окръжната прокуратури, обясни зам. – кметът Чанка Коралска.

„Може би това е най-проверяваната бариера от държавата. Тя беше поставена на една несъществуващата улица. За нея има съставен констативен протокол от служители на Общината. Издадени са предписания за нейното премахване. Има и проверки същевременно от Районна и Окръжна прокуратури. Техните заключения са категорични и окончателни – няма данни за извършени престъпления и има категоричен отказ за образуване на досъдебно производство“, обясни тя.

Коралска допълни, че Община Бургас не е издавала разрешително конкретно за поставянето на бариерата. „Съоръжението е част от план за безопасност към самия строеж, който се извършва там на територията. Всички документи, които са съставяни от страна на Общината са представени на Районна и Окръжна прокуратура. На база на последвали проверки е постановен отказ за образуване на досъдебно производство“, поясни зам.-кметът.

Коралска допълни, че с изменението на Подробния устройствен план няма нито продажба, нито замяна на имот, а става въпрос за трансформиране на собственост.  „На тази основа Община Бургас става собственик на още 1601 кв. м. земя в тази територия“, посочи тя.

В района се планира създаването на нова улица, която да дава достъп на гражданите до бреговата ивица. Там ще бъде създаден и общински паркинг, допълни Коралска.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени