Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: 81 нови случая при над 2300 теста

| обновено на 20.06.20 в 12:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

81 са новите случаи на Covid-19 в България при направени 2371 теста за последното денонощие. Това показват официалните данни на Единния информационен портал.

Така общият брой на регистрираните случаи на коронавирус  у нас става 3755,  като от тях 1554 са активни.

2008 са оздравелите, от които 67 са регистрирани през последните 24 часа.

Разпределение на новите случаи по административни области - по настоящ адрес на изследваните:

Благоевград - 5; Видин – 5; Враца – 1; Кюстендил - 6; Перник - 2; Пловдив - 2; Сливен - 7; Смолян - 8; София област - 12; София град - 28; Стара Загора - 1; Шумен - 3; Ямбол – 1.

Към момента хоспитализираните пациенти с доказан Covid-19 са 314, като 17 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 341 медицински служители. Осем са новите случаи, установени през изминалото денонощие - при двама лекари, четири медицински сестри, един санитар и още един служител от друг медицински персонал.

Общо 193 са починалите пациенти у нас, при които е бил потвърден новият коронавирус. През последните 24 часа са регистрирани три нови случая: мъж на 61 години с пневмония, мъж на 80 години с пневмония и мъж на 87 години с пневмония и хронично белодробно заболяване.

Кметът на Перущица Мария Вълканова съобщи, че е починал пасторът от евангелистката сбирка, на която беше установен коронавирус. Останалите, поставени под карантина са в добро състояние, а в квартал "Запад" остава засиленото полицейско присъствие, информира Вълканова 

Днес се очакват резултатите от около 40-те контактни на служителите с коронавирус в звено „Български документи за самоличност“ в Пазарджик и Панагюрище.

Вчера бяха установени положителни проби на единайсет служители на звено „Български документи за самоличност“ в областната дирекция на МВР в Пазарджик, един от носителите работи в управлението в Панагюрище. Днес и утре и в двете полицейски управления ще се извърши повторна дезинфекция.

В Панагюрище под карантина е поставена  една  от групите на детска градина „Пролет“ заради положителна проба на Covid-19 на четиригодишно дете. В детското заведение е направена пълна дезинфекция Случаят няма връзка със заразената служителка от паспортното звено в полицията в Панагюрище.

До 24 юни включително е забранен достъпът на външни лица до сградата на община Благоевград, ще се прави нова дезинфекция. И там се очакват резултати от тестове както на общински служители, така и на контактни в община Разлог.

Затворена е и детска градина в Разлог, след установена положителна проба на учителка. Предстои да бъдат тествани целият персонал и децата в групата на заразената учителка

Контактните на инфектираните са под карантина. Дезинфекцирана беше и сградата на радио-телевизионния център в областния Благоевград, след като журналистка беше диагностицирана с коронавирус, тествани са всички работещи в центъра.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов призова:

„За съжаление отпадна задължението за носене на маски на закрито, с изключение на градския транспорт, аптеките и болниците. Може би това изигра малко лоша шега.

Надявам се хората малко да се дисциплинират, да се стреснат и да спазват тези мерки, които са единственият начин за ограничаване разпространението на заболяването“.

Остават активни и огнищата на заразата в Шуменско. Очакват се резултатите на 40 души в село Каолиново.

Те са били контактни на възрастния фелдшер и съпругата му, които отказаха  лечение в болницата, а по-късно починаха.

Забранено е изцяло влизането и излизането от кюстендилския квартал „Изток” до 30 юни, включително. Жителите на квартала ще отидат на работа при строго организиран транспорт от работодателите, с конкретен маршрут. 

Неделният чартър с туристи за Бургас, който трябваше да бъде първия за страната ни за този летен туристически сезон, е отменен, съобщи БНР Бургас, позовавайки се на туристически сайт.

Самолетът трябваше да пристигне на летището в Бургас с туристи от Рига, а гостите - настанени в хотели от Бургас до Златни пясъци.

Отмяната е по решение на Латвия заради големия брой новорегистрирани случаи на коронавирус в България.

Междувременно отпадна карантината за пристигащите у нас от Белгия.

Актуални данни за разпространението на Covid-19 по света може да проследите на този линк:

https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/razprostrnenie-na-covid-19-po-sveta-danni-na-ecdc


Графики на диагностицираните с Covid-19 в България


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна