Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Големите епидемии в историята" правим изводи за днешния ден

Снимка: nambg.com

За големите епидемии на човечеството разказва постерна експозиция в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология на БАН от днес.

Идеята е на доц. Рачо Стоев, който завежда секция Антропология, а в изложбата актуалната тема е представена по интересен и достъпен за посетителя начин и ни кара да преосмислим ситуацията, в която изпаднахме тази година.

"През 164 г. след Христа по Средиземноморието е първият мор, който е познат от писмените ни сведения", разказа пред Радио София д-р Мария Христова - Пенкова, историк-археолог и един от създателите на експозицията. "Подробно описание със симптоми срещаме от Гален. Последствията за Римската империя са катастрофални. Отразява се и на етническия облик и демографския потенциал. Заразата се връща 100 години по-късно".

В хода на историческите процеси такива широко мащабни болести като шарка (вариола), тиф, холера, чума неминуемо са нанасяли щети на човечеството, променяли са начина на живот на държави и редица поколения.

"В експозицията стигаме до холерата, която покосява Европа през ХІХ век, обикаля света, променя канализацията и градоустройството, хигиенните и предпазните мерки", допълва д-р Христова - Пенкова. В началото на ХХ-ти век пък смърт причинява инфлуенцата, т.нар. испански грип...".

Изложбата "Големите епидемии в историята" може да бъде видяна до 30 ноември 2020 г. в сградата на Националния антропологичен музей (бул. „Цариградско шосе“ 73).

В знак на благодарност към медицинските работници, ангажирани в борбата с Covid-19 Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с музей - БАН им предоставя вход свободен за посещение на изложбата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна