Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ ще предоставя евро заеми на централните банки извън еврозоната

Европейската централна банка ще предлага евро заеми срещу обезпечение на централните банки от ЕС, които са извън еврозоната, за да се гарантира финансирането на пазарите на фона на пандемията от коронавирус, се казва в официално съобщение на ЕЦБ в четвъртък.

Съгласно този репо механизъм на Евросистемата (Eurosystem) за централните банки, ЕЦБ ще предоставя ликвидност в евро на широк набор от централни банки извън еврозоната срещу адекватно търгуемо обезпечение, деноминирано в евро, посочва банката.

В отговор на кризата с коронавируса (Covid-19) Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да създаде нов механизъм за подкрепа, наречен репо инструмент на Евросистемата  за централните банки (EUREP), за да предостави предпазни репо линии в евро за централни банки извън еврозоната.

EUREP адресира възможните нужди от ликвидност в евро в случай на пазарна дисфункция в резултат на шока от Covid-19, която може да повлияе неблагоприятно за безпроблемната трансмисия на паричната политика на ЕЦБ.

Съгласно EUREP, Евросистемата ще осигури ликвидност в евро на широк набор от централни банки извън еврозоната срещу адекватно обезпечение, състоящо се от деноминирани в евро търгуеми дългови ценни книжа, емитирани от централните правителства на еврозоната и наднационалните институции.

По този начин EUREP допълва двустранните суапови и репо линии на ЕЦБ с централните банки извън еврозоната и отразява значението на еврото на световните финансови пазари.

Новата програма EUREP ще бъде налична за 12 месеца - до края на юни 2021 година, се посочва в официалното изявление на ЕЦБ.

Конкретните въпроси, свързани с новия механизъм EUREP, може да видите ТУК.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени