Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдаха всички подсъдими по делото "EVN"

| обновено на 28.06.20 в 18:48
Снимка: БГНЕС

Шестимата обвиняеми по делото "EVN" за продажбата на 33% държавен дял от дружеството през 2011 г. бяха оправдани. Това са бившият финансов министър Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от "Булгброкърс" и бившият министър на икономиката и настоящ кмет на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. 

Съдът все още мотивира, защо е отхвърлил искането на прокуратурата за осъдителни присъди и арест още в съдебната зала.

Дотук съдът коментира обвиненията на Иво Прокопиев, обръщайки внимание, че към периода, когато са взима решението за приватизацията, той е бил член на Националния съвет за тристранно сътрудничество - консултативен орган на който са се изразявали позиции. В този смисъл, каза съдът, това не е място за взимане на решения, за изразяване на мнение. Няма и законова възможност със съвети да се преценява по какъв начин да се приватизира, тъй като това става по строго регламентирани правила, описани в Закона за приватизацията.

За Симеон Дянков съдът каза, че нито един свидетел по делото, не е казал, че върху него е бил оказван натиск, приватизацията да става именно през дружеството на Иво Прокопиев "Булброкерс" и точно по този начин да се извърши приватизацията.

В момента съдът мотивира оправдатените си присъди и за останалите четирима подсъдими.

Отхвърлен беше искът на държавата срещу всички тях за щета, нанесена от, според прокуратурата, неизгодната приватизация. 

Решението на съда не е окончателно, по него, ако прокуратурата прецени да протестира, ще се произнася и Специализирания апелативен съд, а след това - и третата върховна инстанция. 

Прокуратурата ще протестира пред Апелативния специализиран съд оправдателните присъди 

Това заяви наблюдаващият прокурор Емил Петров. Той допълни, че от обвинението очакват мотивите за оправдателите присъди: 

"Това, което мога да ви цитирам от Еклиаста, е: "Има време за говорене. Има време за мълчане". Сега е време за мълчане и то се изразява в това, че не може да коментираме нещо, с което не сме се запознали. Когато се запознаем с мотивите, ние ще изготвим нашите аргументи, ще изготвим нашия протест, в който ще опишем какво е нашето виждане по този въпрос. Нищо не е свършило, докато не е свършило".

"Загубихме малка битка, но сме решени да спечелим  войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси", написа в Туитър  веднага след решението на съда главният прокурор Иван Гешев. 


Оправданият Иво Прокопиев изрази удовлетворение от решението на съда: 

"Мисля, че целият свят видя, че не бива в една нормална европейска държава правото на прокуратурата да обвинява и да слага етикети, че някой е обвиняем, да се използва като аргумент за репресия на невинни хора".



Трайчо Трайков коментира дали е допускал, че можете да бъдете осъден:

"Единственият притеснителен, наистина, момент възникна, когато беше неочаквано забързано към края делото. Съдията тогава оправда това си действие, че не смята за редно да се поставя съдбата на един човек в зависимост от съдебна процедура толкова дълго и се оказа, че наистина е била искрена в мотивацията си".

По-рано днес подсъдимите поискаха оправдателни присъди 

Радослав Рачев заяви, че се надява се да прекрати "това безобразие". 

Иво Прокопиев влезе в диалог с прокуратурата, заявявайки, че това дело не е просто за приватизацията на държавния дял от EVN, а става дума за цялото отношение на прокуратурата към приватизацията, която тя, със  свои различни действия, показала, че не подкрепя. Прокопиев каза, че вижда в това дело и натиск върху медиите, които той издава, и че, според него, не може да се криминализира политическо решение, каквото е било решението на Министерския съвет за продажбата на този дял от EVN.

Симеон Дянков се включи по Skype от САЩ, за да поиска да бъде оправдан, тъй като не е извършил престъпление. 

Трайчо Трайков нарече обвинението си "несъстоятелно" и "обвинение за добросъвестно и законосъобразно изпълнение на едно правителствено решение". Той попита защо, след като дружествените дялове в ЧЕЗ и "ЕнергоПро" са били приватизирани по същия начин, за тях прокуратурата няма никакви обструкции. 

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска затвор и за шестимата - наказание в средния размер, но без да уточни колко години са това. Според обвинителния акт Прокопиев е подбудил Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват "Булброкърс". 

Трайчо Трайков беше изправен пред съда за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

"Двама бивши министри вършат престъпления и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия“, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров.

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева, са изчислили от прокуратурата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени