Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилроа дьо Гало от ЕЦБ: Прогнозите на МВФ за Европа са прекалено песимистични

Франсоа Вилроа дьо Гало, шеф на Френската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка и управител на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви през уикенда, че прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за еврозоната са "прекалено песимистични", тъй като вече премина периодът на най-тежкото поражение върху европейската икономика от коронавирусната криза.

Неговите коментари са факт, след като през миналата седмица МВФ понижи глобалните си макроикономически прогнози, очаквайки свиване на световната икономика с 4,9% през 2020 година, последвано от растеж с 5,4% през 2021 година. Фондът очаква, че БВП на еврозоната ще се свие с цели 10,2% през настоящата година преди да нарасне с 6% догодина.

Изказвайки се в интервю за германския вестник "Ханделсблат", Вилроа дьо Гало също така отбеляза, че инфлацията в Еврозоната е със средно темпо от 0,3% през 2020 г., въпреки че през месец май се е забавила до 4-годишно дъно от 0,1 на сто. Тъй като целта на ЕЦБ е инфлация от малко под 2%, ще бъде необходима "много разхлабена парична политика", за да се приближи тази стойност, посочи той.

"Изкривяване на паричната политика по такъв начин ще облекчи тежестта на държавния дълг“, добави европейският централен банкер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна