Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк трябва сама да реши участието си в програмата на ЕЦБ за покупки на еврооблигации

Конституционен съд на Германия в Карлсруе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението дали Германия да се оттегли от програмата за закупуване на еврооблигации на Европейската централна банка е на Бундесбанк, заяви съдия от най-висшия немски съд, предаде Ройтерс.

През май Конституционният съд на Германия постанови, че ЕЦБ е надхвърлила мандата си по отношение на покупките на държавни облигации за над 2 трлн. евро, известни като "количествени облекчения", нареждайки на Бундесбанк да се откаже от тази схема, ако в рамките на три месеца ЕЦБ не може да докаже пропорционалността на тази своя програма.

Петер Хюбер, съдията от Конституционния съд, който изготви решението, заяви в неделя пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", че съдът вече не участва в това дело и че решението дали да се откаже от програмата за "количествени облекчения" зависи от самата централната банка на Германия.

"Бундесбанк е обвързана от нашето решение, но трябва да определи на своя отговорност дали представените от ЕЦБ мотиви отговарят на нашите изисквания, или не", посочи Хубер и добави: "Федералният конституционен съд вече не участва".

Решението през май създаде безпрецедентен правен конфликт, при който германският най-висш съд пожела да упражнява юрисдикция над институция на Европейския съюз и се опита да ограничи нейната политическа рамка, възприето като посегателство върху независимостта на ЕЦБ.

В компромисна сделка, ЕЦБ се съгласи през миналата седмица да предостави важните документи, стоящи в основата на политическите решения на банката, на шефа на Бундесбанк Йенс Вайдман, който след това може да ги представи пред германския парламент и правителство, както гласи решението на съда.

Междувременно Астрид Валрабенщейн, кандидат за съдия в Конституционни съд, посочи през миналата седмица, че е оптимистично настроена относно намирането на решение на спора, свързан с покупките на еврооблигации от ЕЦБ.

Очаква се г-жа Валрабенщейн, която беше номинирана от проевропейските Зелени, да допринесе за свиване на евроскептичното мнозинство в Конституционният съд на Германия, правейки най-висшият немски съд по-слабо конфронтиращ се с Европейската централна банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна