Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата: Община Бургас трябва да реши дали да премахне бариерата в парк "Росенец"

Снимка: Архив

Нов сигнал за незаконно поставена бариера на пътя, водещ до имот, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е изпратен до прокуратурата в Бургас през юни тази година. Съоръжението е проверявано и преди 4 години. От Община Бургас обясниха, че тогава са издали предписания за премахването на бариерата, но прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство. Мотивът на държавното обвинение е, че имотът е бил в етап на строеж. От прокуратурата посочват, че в момента Община Бургас трябва да реши дали да разпореди премахването на бариерата.

Новият сигнал е от Сдружение с нестопанска цел. В него се посочва, че пътят в парк „Росенец” все още е общински, но на място има бариера и фургон, които ограничават достъпа до бреговата ивица. От прокуратурта обясниха, че Община Бургас трябва да извърши проверка и да установи дали все още има строеж в района. Поради тази причина сигналът е препратен към местната адмнинистрация, която може да разпореди премахването на бариерата и фургона.
Опит за отстраняването им е направен още през ноември 2015 г. Тогава Община Бургас е изготвила констативен протокол и е изпратила писмо до дружеството, чиято собственост е имота, с указания за незабавното премахване на съоръжението, за да се освободи достъпа за преминаване. Това обаче не се случило. Съставен е нов констативен протокол и е изпратено ново писмо със същите указания, след което бариерата е била премахната.
„Междувременно, управителят на дружеството е внесъл в Община Бургас заявление с искане за одобряване на Проект „План за безопасност и здраве – допълнение”, който обаче не е бил одобрен и е върнат с указания”, посочват от прокуратурата. След като е внесен повторно местната администрация вече го е одобрила. „От обяснителна записка в Плана е видно, че на подхода към територията, в която се извършват строителни дейности, е предвидена бариера за контролиране на достъпа, с цел да се предотврати незаконно навлизане на лица, непознати с реда за безопасност в строителния обект”, посочват от прокуратурата. Именно това е и мотивът на държавното обвинение да не образува досъдебно производство. Няколко месеца по-късно отново има монтирана бариера на общинския път.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени