Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка на служители на Amazon в Германия след редица заразени с коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 2000  работници в шест складове на компанията Amazon в Германия започнаха в понеделник 48-часова стачка, след като "десетки" души от персонала бяха тествани позитивно за коронавирус.

Въпреки че от Amazon отрекоха, че компанията застрашава здравето на служителите си по време на пандемията, работниците твърдят, че между 30 и 40 души сред тях са тествани позитивно за Covid-19.

С оглед на това в момента стачкуват служители в складовете на Amazon в Лайпциг, Бад Херсфелд, Райнберг, Верн и Кобленц.

Големият профсъюз Верди заяви, че компанията Amazon "досега не е прозряла, че застрашава здравето на служителите в полза на корпоративната печалба".

Съюзът също потвърди, че само е в един от складовете са били заразени най-малко между 30 и 40 работници.

Компанията Amazon, която в момента разполага с 13 000 работници в Германия, отбеляза, че нейните операции не са засегнати, тъй като по-голямата част от персонала ѝ в страната не участва в стачката.

Тя също така обяви, че е похарчила 4 млрд. долара в световен мащаб до края на юни за противовирусни инициативи, които включват закупуване на 470 милиона единици дезинфектанти за ръце и 19 милиона маски за лице и защитно облекло за германските си работници.

През миналия месец компанията Amazon отвори отново своите складове във Франиця, които бяха затворени за пет седмици, след като съдът забрани несъществените пратки с оглед защита на работниците от излагане на коронавируса.

Междувременно Amazon.com Inc. обяви, че ще изплати общо 500 милиона долара под формата на бонуси на свои служители и партньори на предната линия, които са работили през коронавирусната криза.

Технологичният гигант подчерта, че служителите на пълен работен ден ще получат бонус от 500 долара, докато работниците на непълно работно време ще получат 250 долара.

Amazon добави, че ще предложи бонуси и на служителите на пазара за храни на едро, както и на собствениците и шофьорите на партньорската служба за доставка.

Бонусите ще важат за всички, които са работили за Amazon през целия месец юни.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени