Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически пробив на зелените в местната власт във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция вторият тур на местните избори донесе исторически пробив на зелените в местната власт. Вотът, който се проведе три месеца след първия тур заради карантината, ще се запомни и с рекордно ниско участие.

Близо 60% от призованите избиратели вчера не отидоха до урните за втория тур на френските местни избори. Ако драмата с коронавируса е изместила вота от фокуса на французите, тя очевидно е подсилила екологичните им тревоги.

"Зелена вълна", "Зелено цунами", се чете днес в медиите по повод изборните резултати. Зелените победиха в символични градове като Страсбург и Лион. В Марсилия кандидатката на еколозите начело на широка лява коалиция сложи край на 25 години дясно управление; в Бордо, крепост на десницата от 73 години,  зелените изненадващо спечелиха в коалиция със социалистите.

Според много коментари резултатът е сериозно предупреждение за президента Еманюел Макрон, чиято партия "Републиката напред" не успя да се наложи в местната власт, въпреки преизбирането на премиера Едуар Филип в Хавър. В Париж кандидатката на мнозинството Аниес Бюзен дори не стигна до общинския съвет, а досегашната кметица социалистка Ан Идалго запази поста си.

Резултатът на дясната партия "Републиканците" е пъстър: въпреки загубата на стратегически градове те се задържаха на много места. Крайнодесният "Национален сбор" на националистката Марин льо Пен се добра до кметското кресло в френския южен град Перпинян.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна